Spanje pioniert met stroomnet voor auto's

Ze heten Leaf, Twizy, Zoe of Fluence: nieuwe modellen elektrische auto’s die de komende maanden en jaren door Renault en Nissan op de markt zullen worden gebracht. En om de introductie ervan in Spanje te stimuleren sloot de Frans-Japanse autofabrikantenalliantie gisteren in Madrid een samenwerkingsakkoord met energiebedrijf Acciona Energía.

Spanje loopt in Europa voorop bij de ontwikkeling van een infrastructuur voor elektrische auto’s. Zo is Acciona vergevorderd met het opzetten van een intelligent oplaadsysteem voor elektrische auto’s. De oplaadpunten komen bij winkelcentra, op parkeerplaatsen, maar ook in garages bij in woonhuizen. Het gaat daarbij bovendien om duurzame stroom, die is opgewekt met zon of wind.

Het is een open, op internet aangesloten systeem waarvan iedere automobilist met een daartoe geschikte accu stroom kan aftappen. De klant hoeft daarbij niet per se direct te betalen. Zodra hij door het systeem herkend is, wordt de de getankte elektriciteit automatisch gefactureerd. Acciona vergelijkt het netwerk met dat voor mobiele telefonie, waar zulke ‘roaming’ ook mogelijk is.

Renault-Nissan krijgt onder het gisteren gesloten akkoord dan ook geen exclusieve toegang tot dit netwerk. De fabrikanten zullen er voor zorgen dat ze hun accu’s zullen afstemmen op deze standaard. Verder zullen ze bijvoorbeeld zorgen dat de ingebouwde navigatiesystemen de oplaadpunten automatisch herkennen.

De Spaanse regering zei gisteren te hopen dat er in 2014 een kwart miljoen hybride of volledig elektrische auto’s op de weg zijn.