Rotterdams pro-hoofddoeklied

Loop je nog lekker met een hoofddoek over straat? Niet echt, vinden de meisjes van het Rotterdamse koor Al-Wahda. En ze maakten een liedje en een clip. „Oh, mijn lieve zuster, voor jou zing ik dit lied. Ga heen met alle trots, want onderdrukt dat ben je niet.”

Twee meisjes met hoofddoek en één zonder zingen het lied op straat in Rotterdam. Mounia Abbadi (33), moeder van de jongste, schreef het liedje. Zij heeft een leidinggevende functie in de thuiszorg, loopt hard en skate met haar dochters. Dat doet ze allemaal met hoofddoek om. „Ik doe mijn ding en ik functioneer volgens mij prima.”

Als iemand haar aanspreekt op haar hoofddoek, gaat ze de discussie niet uit de weg. Dat ze in goed Nederlands antwoordt, hooguit met een Rotterdams accent, biedt een opening, zegt ze. „Soms worden mensen zelfs vriendelijk. Maar ik kan me voorstellen dat er vrouwen zijn die zich ongemakkelijk voelen bij de blikken en opmerkingen die ze krijgen op straat. Voor deze zusters heb ik het liedje geschreven.”

De meisjes zingen: „Ook al kijken ze je aan, en wijzen ze je na, blijf sterk in je schoenen staan, hou je vast aan je imam.” De clip toont een arts, een karateka en een leerling op school. Allemaal met hoofddoek. Het liedje wordt een rap: „Is ze slim of is ze dom, dat kun je toch niet weten. Met een stukje stof, dat is iets dat ze kunnen meten. Of niet willen zien, dat is het wel misschien. Om slim te kunnen zijn, hoef je echt geen Kimberly te heten.”

Bekijk de clip via nrc.nl/binnenland

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Rotterdams pro-hoofddoeklied (31 maart, pagina 2) staat dat het koor de woorden zingt: „Hou je vast aan je imam.” Dat moet zijn: „Hou vast aan je imaan.” Dit betekent: hou vast aan je geloof.

    • Sheila Kamerman