Plan Brussel over burgerinitiatief

Het nieuwe Europese burgerinitiatief kan mogelijk worden gebruikt om de bouw van minaretten of de toetreding van Turkije tot de EU aan de orde te stellen.

Dat zei de Slowaakse eurocommissaris Maros Sefcovic (Interinstitutionele Relaties en Bestuur) vanmorgen. Het burgerinitiatief wordt mogelijk door het Verdrag van Lissabon, dat onlangs in werking trad. Als ten minste één miljoen EU-burgers hun handtekening onder een voorstel zetten dan moet de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zich daarover uitspreken. Het is bedoeld om burgers meer bij de besluitvorming te betrekken.

In het verdrag staat niet precies hoe het burgerinitiatief werkt, alleen dat er één miljoen handtekeningen nodig zijn. Daarom presenteerde de Europese Commissie een wetsvoorstel met meer details.

Om een burgerinitiatief te beginnen zijn er minstens 300.000 handtekeningen nodig uit drie lidstaten. De Commissie bepaalt dan of een initiatief wordt toegelaten. Vervolgens moeten er binnen een jaar minimaal één miljoen handtekeningen zijn verzameld. Die dienen afkomstig te zijn uit ten minste één derde (nu negen) van het aantal lidstaten (nu 27).

Eurocommissaris Sefcovic zei vanmorgen dat de Europese Commissie twee criteria zal gebruiken om te beoordelen of vragen worden toegelaten. Vragen mogen niet „onnozel” zijn. „Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer voorgesteld wordt dat een fictief persoon voorzitter wordt van de Europese Raad.” Verder mogen vragen niet in strijd zijn met „Europese waarden”.

Extreemrechtse partijen hebben al gezegd te gaan ijveren voor een Europees minarettenverbod. „Daarover zouden we moeten discussiëren”, zei Sefcovic. „Ik wil nu niet vooruitlopen op de uitkomst van die discussie.” Hetzelfde, zei hij, geldt voor uitbreiding van de EU met Turkije. „Die vraag komt ongetwijfeld op onze tafel.”

De Europese Commissie hoopt dat het Europese Parlement en de lidstaten het voorstel van vandaag voor eind dit jaar goedkeuren.