Nipte winst DAF na omzetval

De economische crisis heeft vrachtwagenfabrikant DAF vorig jaar hard geraakt. Desondanks werd er nog een kleine winst behaald. De winst, in 2008 nog 501 miljoen euro, daalde tot 1 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van DAF, dat onderdeel is van het Amerikaanse Paccar.

De vrachtwagenfabrikant haalde vorig jaar een omzet van 1,96 miljard euro, een daling van 60 procent ten opzichte van 2008. Toen bedroeg de omzet nog 4,85 miljard euro. Het aantal afgeleverde zware trucks daalde vorig jaar van 52.573 in 2008 naar 16.718 exemplaren. Het totaal aantal afgeleverde trucks daalde met 66 procent naar 22.102.

Ondanks de crisis ziet DAF ook een kleine positieve ontwikkeling over het jaar 2009. De totale Europese markt voor vrachtwagens kromp vorig jaar. Maar het marktaandeel van DAF in het segment van zware trucks – boven de 15 ton – steeg van 14,1 naar 14,8 procent. Ook in het zware trekkersegment steeg het marktaandeel van DAF, in dat segment is de producent marktleider.

De vrachtwagenfabrikant begon in het laatste kwartaal van 2008 al de gevolgen van de economische crisis te merken. Dat kwartaal nam het bedrijf ook meteen maatregelen om de crisis tegen te gaan. Er werden ruim 1.500 tijdelijke medewerkers en uitzendkrachten op straat gezet, wat een grote kostenbesparing opleverde. In de zomer van vorig jaar vroeg DAF vervolgens voor het grootste gedeelte van het vaste personeel deeltijd-WW aan.

In totaal had DAF vorig jaar nog 273 medewerkers met een tijdelijk contract. In 2008 waren dat er nog 1.090. Het aantal uitzendkrachten daalde van 711 in 2008 naar 44. Het totaal aantal voltijdbanen bij de producten daalde van 8.293 in 2008 naar 6.533 vorig jaar.

De vrachtwagenproducent uit Eindhoven verwacht dat de omzet dit jaar licht hoger zal zijn dan het niveau van 2009. Dat komt volgens DAF vooral doordat de dealers de afgelopen tijd hun voorraden zover hebben afgebouwd, dat ze die nu weer gaan aanvullen.