Nieuwe miljardeninjectie voor Ierse bank

De Ierse regering trekt nog eens 8,3 miljard euro uit om de vorig jaar genationaliseerde Anglo Irish Bank overeind te houden, nadat ze in 2009 al vier miljard in de bank had gestoken. Minister van Financiën Brian Lenihan sloot bovendien niet uit dat de bank nog eens tien miljard euro nodig heeft om een faillissement af te wenden. Anglo Irish, dat kampt met niet langer renderende vastgoedleningen, is volgens hem het grootste probleem.

Andere grote Ierse banken hebben echter eveneens omvangrijke steun van de staat nodig, ook omdat sinds gisteren hogere eisen gelden voor kapitaalreserves. In totaal zal de Ierse overheid dit jaar met zo’n 32 miljard euro moeten bijspringen om de financiële sector overeind te houden. Dat komt neer op zo’n 20 procent van het bruto binnenlands product. Lenihan verklaarde gisteren in het parlement dat „onze bangste vermoedens zijn overtroffen” voor wat betreft de banken.

De Europese Commissie kondigde vanmorgen aan de steun aan Anglo Irish te onderzoeken. Brussel keurde al wel de 10 miljard euro aan steun goed aan Allied Irish Bank en de 2,7 miljard aan Irish Nationwide Building Society.

Gisteren ging ook de National Asset Management Agency (Nama) van start, de nieuwe faciliteit voor slechte leningen. De eerste aankoop betrof leningen met een nominale waarde van 16,5 miljard euro. Nama betaalde hiervoor echter slechts 8,5 miljard euro. In totaal zal de Nama zich ontfermen over zo’n tachtig miljard euro aan slechte leningen.