Nederland kort

Hof wijst klachten tegen VN van Moeders van Srebrenica af

Den Haag. Het gerechtshof in Den Haag zal de klachten van de Moeders van Srebrenica tegen de Verenigde Naties niet in behandeling nemen. Dat maakte het hof gisteren bekend. De nabestaanden van de slachtoffers van de genocide in 1995 verwijten de VN tekortgeschoten te zijn bij de bescherming van de bevolking. De VN kan volgens het hof niet voor de rechter worden gedaagd, omdat dit de uitvoering van internationale VN-taken zou belemmeren. De Moeders van Srebrenica lieten gisteren weten door te gaan met de rechtszaak tegen de VN. (ANP)

Generaal betreurt kritiek op homo’s

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Amerikaanse oud-generaal John Sheehan heeft spijt betuigd over zijn bewering dat de val van Srebrenica onder andere te maken had met de aanwezigheid van homo’s in de Nederlandse strijdkrachten. Sheehan stuurde maandag een e-mail aan generaal Henk van den Breemen, voormalig chef-staf. Daarin bood hij zijn excuses aan. Belangengroep Pink Army, die een rechtszaak tegen Sheehan had aangekondigd, ziet daar nu vanaf.

Lees de e-mail van Sheehan op nrcnext.nl/links

Rechter kan hulp vragen bij Hoge Raad

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Rechters krijgen de mogelijkheid de Hoge Raad direct om hulp te vragen bij de interpretatie van (nieuwe) rechtsregels. Dat staat in een nog niet openbaar gemaakt voorstel van demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Op korte termijn zal het kabinet zich hierover buigen. Afgelopen zomer werd al bekend dat het kabinet de Hoge Raad bij massaschadezaken sneller wil inschakelen, om zo tijd te besparen en schikkingen te stimuleren. Hirsch Ballin heeft nu besloten de mogelijkheid om ‘voorvragen’ te stellen niet te beperken tot massaschadezaken. De procedure die hij voorstelt heeft betrekking op alle civiele zaken.