Nederland & Europa kort

Onveilige toestellen Iran Air en uit Sudan niet welkom in EU

BRUSSEL. De Europese Commissie heeft een vliegverbod uitgevaardigd voor bepaalde toestellen van Iran Air, dat driemaal per week op Amsterdam vliegt. De maatregel, die direct ingaat, volgt op een reeks inspecties van vliegtuigen, een aantal ernstige incidenten en onvoldoende toezicht door Iraanse autoriteiten. De Commissie besloot daarom dat de maatschappij nog slechts met bepaalde vliegtuigen naar Europa mag komen. Iran Air vliegt naar vele steden in de EU, waaronder naast Amsterdam ook Keulen, Hamburg en Parijs. Brussel besloot verder tot een vliegverbod voor alle luchtvaartmaatschappijen van Sudan, omdat de Sudanese toezichthouders voortdurend internationale regels voor toezicht schenden. Daarentegen staat Brussel TAAG Angola Airlines toe om weer in de EU met bepaalde toestellen te landen. Het bedrijf heeft genoeg verbeteringen aangebracht om van de zwarte lijst af te komen. De EU kent een vliegverbod voor 278 maatschappijen uit zeventien landen. Daarnaast zijn er tien bedrijven die beperkingen opgelegd hebben gekregen. (ANP)

Het IMF waarschuwt EU voor degradatie

BOEKAREST. De algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, heeft de Europese Unie gisteren opgeroepen om te handelen en te vermijden in de „tweede divisie” te belanden, met een achterstand op de Verenigde Staten en Azië. Die lijken sneller uit de economische crisis te raken. Het risico voor de Europese economieën bestaat dat ze degraderen naar de tweede klasse en niet langer in de eerste divisie meespelen met de VS en Azië, zei Strauss-Kahn in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Hij pleitte voor meer coördinatie in Europa, vooral wat de financiële problemen van Griekenland betreft. (ANP)

Ashton belooft 1,2 miljard euro aan Haïti

BRUSSEL. EU-buitenlandchef Catherine Ashton zegt vandaag 1,2 miljard euro aan hulp toe voor Haïti tijdens een VN-donorconferentie in New York. De bijdrage komt van de EU-landen en de Europese Commissie. Ashton heeft dat gisteren bekendgemaakt. „De aardbeving was een vreselijke tragedie, maar zorgde voor een geweldige wereldwijde reactie”, aldus Ashton, de Britse barones die het buitenlandbeleid van de EU-landen uitvoert. (ANP)

VVD’er Mulder terug in Europarlement

BRUSSEL. De ervaren VVD’er Jan Mulder (66) uit Diever komt vrijwel zeker terug in het Europees Parlement. Mulder was al vijftien jaar lid, van 1994 tot 2009. Hij viel vorig jaar bij de verkiezingen net buiten de boot. De VVD-delegatie heeft nu een plaats vrij door het vertrek van Jeanine Hennis-Plasschaert naar de Tweede Kamer in juni. Nog onbekend is met welk vakgebied Mulder zich bezig gaat houden. (ANP)