Na het Checkpoint-vonnis: hoe moeten drugstoeristen worden geweerd?

jointHoe moet het openbaar bestuur verder met coffeeshops na het vernietigende Checkpoint-vonnis van de rechtbank Middelburg? Daarin kregen de autoriteiten te horen  de coffeeshop te hebben geholpen met het overtreden van de vergunning. De kern van het probleem: drugstoeristen.

Lees hier het bericht en hier het commentaar. Ook vond de rechter dat de kwalificatie ‘witwassen’ en ‘heling’ niet vergezocht was bij de maandelijkse betaling van duizend euro aan de gemeente voor drugspreventieprojecten. Lees in het vonnis rechtsoverweging 4.3.3.3 onder het tussenkopje ‘wat kon de overheid weten’ en verder. Zoek en vervang ‘Terneuzen’ door ‘Amsterdam’ of ‘Rotterdam’ en zoek de verschillen. Hoewel de coffeeshop in Terneuzen niet expliciet drugstoeristen mocht bedienen, gebeurde dat met medeweten van politie, justitie en burgemeester al jaren. Een verbod om reclame voor Checkpoint te maken overtrad de gemeente zelf door met verkeersborden de weg te wijzen. Volgens de rechter een ,,verbazingwekkende overtreding” door de gemeente van de eigen vergunning. Checkpoint behaalde uiteindelijk ruim 90 procent van de omzet uit Belgische en Franse klanten. Volgens de rechter een ,,onwenselijke situatie” die ,,mede door de overheid is veroorzaakt”.  Sinds de sluiting van Checkpoint vinden deze klanten vooral hun weg naar Breda en Tilburg, zo blijkt uit een studie van het COT. Lees hier het bericht.

Volgens het blad  Binnenlands Bestuur wil burgemeester Jan Lonink de buitenlandse klandizie van de overgebleven coffeeshop Miami beperken door niet meer dan 2 gram per bezoeker te gaan verkopen. In de rest van Nederland is dat 5 gram. In de Provinciale Zeeuwse Courant probeert hij het geschonden imago van zijn stadsbestuur op te poetsen. De strengere exportnormen voor softdrugs van Terneuzen zijn een les voor Nederland, zegt hij nu. De PZC schreef eerder dat de rechter Terneuzen een ‘tik’ had gegeven. De burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom sloten de coffeeshops in hun gemeenten definitief. Dit tot verdriet van Vlaamse burgemeesters in de grensstreek, die openlijk toegeven baat te hebben bij de Nederlandse verkoop. In de Limburgse coffeeshops is een proef gestart om buitenlanders te weren door alleen met vaste toegangspassen te werken. Daar is de maximale hoeveelheid nu 3 gram.

Klik hier de Hoofdlijnenbrief Drugsbeleid aan die het kabinet vorig najaar naar de Kamer stuurde. De overlastproblemen in de grensstreek blijven onverminderd groot, aldus het kabinet. En internationaal is het gedoogbeleid bij de autoriteiten niet populair, vanwege ,,het expliciete karakter van de straffeloosheid [ervan] in Nederland”.

Bij de doelgroep is het andersom. Volgens ex-burgemeester Cohen heeft de hoofdstad geen behoefte aan een pasjessysteem, omdat drugstoerisme er ,,anders” is dan in de grensstreek. Bekijk deze videoclip van enthousiaste Britse coffeeshopbezoekers in Amsterdam.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mV7kaaB7Z8M[/youtube]

Wat vindt u? Moeten buitenlandse drugtoeristen uit België en Frankrijk door rijden naar Rotterdam of Amsterdam nu de ‘weedgrens’ van 5 gram langzaam maar zeker richting grote rivieren opschuift?

Lees hier eerdere postings op dit blog over softdrugs.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Folkert Jensma