Meer beleefd dan Indiana Jones

Zijn vader wandelde ruim 2.668 kilometer om Pablo Emilio Moncayo vrij te krijgen. Gisteren liet de FARC hem eindelijk gaan.

Pablo Emilio Moncayo werd in 1997 op 19-jarige leeftijd in de Colombiaanse deelstaat Nariño ontvoerd. De nu 33-jarige sergeant Libio José Martinez, bij dezelfde aanval gekidnapt, wordt nog altijd vastgehouden Colombian soldier Pablo Emilio Moncayo (C) stands with his father Gustavo Moncayo and mother Stella after his arrival in Florencia March 30, 2010. Colombian rebels on Tuesday freed a hostage soldier they had held in secret camps for more than 12 years after guerrillas overran his army base at the height of the conflict, the Red Cross said. A Red Cross mission flew into the southern jungles and was returning with Moncayo, 32, who was a teenager when captured and become a symbol of those left behind in the waning war against Latin America's longest-running insurgency.REUTERS/John Vizcaino (COLOMBIA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST) REUTERS

Hij was in eigen land een van de bekendste FARC-gijzelaars na de Colombiaanse oud-presidentskandidaat Ingrid Betancourt, een symbool voor de slachtoffers van de linkse rebellenbeweging. Gisteren kwam de 32-jarige sergeant Pablo Emilio Moncayo vrij, na twaalf jaar en drie maanden gevangenschap in de jungle.

Moncayo oogde opvallend vitaal en monter toen hij in uniform uit een helikopter stapte op het vliegveld van de stad Florencia. Sinds zijn ontvoering uit een militaire post in de bergen in de winter van 1997, had de FARC slechts enkele video-opnamen van hem vrijgegeven.

Moncayo’s vader Gustavo, een leraar, kreeg nationale bekendheid als de ‘Wandelaar voor de Vrede’. Om internationale steun voor de vrijlating van zijn zoon te winnen, liep hij sinds 2007 ruim 2.668 kilometer door Colombia, Venezuela, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Tijdens de tocht droeg vader Gustavo ketenen om zijn nek en polsen, zoals gijzelaars van de FARC soms moeten dragen. Uit solidariteit met zijn zoon bleef hij de ketting dragen – totdat zijn zoon hem gisteren symbolisch van zijn ketenen bevrijdde.

Sergeant Moncayo bedankte de presidenten van Venezuela en Ecuador, Hugo Chávez en Rafael Correa, voor hun bemiddeling, maar opvallend genoeg niet de president van Colombia, Álvaro Uribe. De president, wiens vader twintig jaar geleden door de FARC werd gedood, staat bekend om zijn harde lijn tegen de rebellen. Uribe is alleen voor uitruil van gevangenen als zeker is dat vrijgelaten FARC-leden de gewapende strijd niet oppakken.

Gevraagd naar zijn mening over de FARC zei Moncayo alleen dat hij niet anders is gaan denken over de situatie in Colombia. Tegelijkertijd moest hij erkennen dat de FARC niet „genegeerd” kan worden, ook al lijkt de beweging „onzichtbaar”.

In de ruim twaalf jaar in de jungle heeft Moncayo meer avonturen beleefd dan filmheld Indiana Jones, zei de sergeant. „Je hebt geen idee hoe verbazingwekkend het is om naar de beschaafde wereld terug te keren.” (AP, BBC)