Maandagenda April

muziek

Elliott Sharp: CARBON

Groningen, Grand Theatre: do 1 april. 20.30 u., € 12,- www.grand-theatre.nl

De New Yorkse gitarist en componist Elliott Sharp heeft zijn band CARBON weer bij elkaar gehaald; dat leidt tot een energie van punk, hardcore en heavy metal en free jazz.

Fotografie

Cuny Janssen – My Grandma was a Turtle

Amsterdam, Foam: vanaf vrijdag 2 april t/m 2 mei.

De titel van Cuny Janssens nieuwste project verwijst naar de Turtle-clan van de indianenstam Delaware uit Oklahoma. Ze fotografeerde er kinderen met Native American voorouders.

Dans

Dans in de Rabozaal

Amsterdam, Melkweg: za 3 april. 20.30 u., € 22,50. www.melkweg.nl

De Vlaamse band Zita Swoon en dansers van Rosas bundelen in Dancing with the sound hun talenten onder begeleiding van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Festival

Paaspop

Schijndel, Festivalterrein De Molenheide: za 3 en zo 4 april. € 72,50

Tweedaags muziekfestival met optredens van o.a. Aux Raus, Jurk!, De Jeugd van Tegenwoordig, Moke, Novastar, Kane en Waylon. Dance-organisatie Extrema is gastheer van de dance-area.

festival

Motel Mozaïque

Rotterdam, diverse locaties: 8 t/m 11 april. Dagkaart € 30. www.motelmozaique.nl

Tiende editie van het Rotterdamse meerkunstenfestival. Er is muziek, theater en beeldende kunst. Het thema is ‘zachte stad’. Beleef zacht Rotterdam met gidsen, ga picknicken in het centrum of overnacht in een kunstwerk.

filosofie

Nacht van de filosofie

Amsterdam, Felix Meritis: vrijdag 9 april, 20.00-02.00u. Toegang: € 35,-

Interviews, lezingen en debatten. Aan het woord komen oa. Ramsey Nasr, Hans Achterhuis, Bart Snels, Heleen Mees, Thomas von der Dunk, Rob Wijnberg, Stine Jensen, Marcel Möring. Het thema is dit jaar vrijheid.

museum

Museumweekend

Diverse locaties. 10 en 11 april. Toegang gratis. www.museumweekend.nl

Tijdens het Museumweekend openen meer dan 500 musea en archieven hun deuren voor het publiek en organiseren zij activiteiten. Van het Afrika Museum in Berg en Dal tot het Zeeuws Museum in Middelburg. Thema: ‘verleiden’.

Musical

Mary Poppins

Scheveningen, Fortis Circustheater: première zo 11 april, daarna iedere avond. www.musicals.nl

Noortje Herlaar was de grote favoriet in de zoektocht naar de hoofdrolspeelster van deze musical, en dus ook de weinig verrassende winnares. William Spaaij speelt de vriendelijke schoorsteenveger Bert.

Film

De Gelukkige Huisvrouw

Heel Nederland, va. 15 april. Regie: Antoinette Beumer.

Lea Meyer-Cornelissen is een 31-jarige ‘kakmadam’ die emancipatie een vies woord vindt en wier echtgenoot Harry in het vastgoed zit. Na de geboorte van hun zoon ontspoort ze. Met Carice van Houten en Waldemar Torenstra.

Finale

Kunstbende 20 jaar

Amsterdam, Westergasfabriek: za 17 april.

Finale van de Kunstbende, die dit jaar 20 jaar bestaat. Je kunt talent bewonderen in acht kunstdisciplines. Dit jaar ook ‘zoete wraak’: oud-deelnemers die in hun jaar niet wonnen krijgen de kans zich te revancheren.

Muziek

Fixkes

Rotterdam, Rotown: za 17 april. 21.30 u., € 8,- www.rotown.nl

Vorige maand verscheen het tweede album van de Vlaamse band Fixkes met de monsterhit ‘Kvraagetaan’. Superheld bevat nummers in Stabroeks dialect over rock-’n-roll, neukvriendjes en superhelden.

Cabaret

Dames voor na Vieren: Koude Kermis

Arnhem, Posttheater: za 17 april. 20.30 u, € 16,-.

Met hun unieke kijk op de dagelijkse dingen en het kleinmenselijk leed trekken de Dames voor Na Vieren hun publiek mee in een kermis van zang, mime, slapstick en tragikomische sketches.

Mode

Trash & Treasures

Rotterdam, de Unie: za 17 april, 21.00u. Inl: trash-treasures.blogspot.com

Garage sale met dansen en verkoop van vintage kleding en accessoires. Als een rondreizend modecircus trekt Trash & Treasures door het land.

Debat

Filmdebat The Shockdoctrine

Nijmegen, Lux: dinsdag 20 april, 19.30 u. € 8,50

Vertoning van en debat over The Shock Doctrine, een docu naar het pamflet van Naomi Klein. Klein betoogt dat de opkomst van het kapitalisme valt terug te voeren op een ramp of oorlog.

Fotografie

World Press Photo 2010

Amsterdam, De Oude Kerk: van vrij 23 april t/m 20 juni. www.worldpressphoto.org

De World Press Photo-tentoonstelling bevat de beelden van de 62 prijswinnaars, onder wie dit jaar zes Nederlanders. De foto’s zijn verdeeld in tien categorieën.

muziek

Laura Jansen

Eindhoven, Effenaar: vrijdag 23 april. 20.15u., € 14,- www.effenaar.nl

Ineens was ze daar; singer/songwriter, dochter van een Amerikaanse moeder en Nederlandse vader. Een innemende persoonlijkheid met kristalheldere stem.

Expo

Interventie # 14 Hans Wilschut – Perforated Perspective

Rotterdam, Boijmans Van Beuningen: zaterdag 24 april – 1 september

In het trappenhuis van Boijmans maakt Hans Wilschut (1966) een installatie met reisfoto’s.

Ontbijt

Brakkebreakfastclub in de Beatburger

Rotterdam, Beatburger: zondag 25 april 12.00u.

Onbeperkt eten van pannenkoeken, taarten, gebakken eieren etc. voor 7,50 euro. Ideaal voor het wegwerken van of het beginnen van je kater. Let wel op, want op=op en vol= vol.

nacht

De Nach

Den Haag, meerdere locaties donderdag 29 april. www.koniginnenach.nl/2010

Den Haag viert Koninginnenach altijd uitbundig, met verschillende optredens. Dit jaar onder meer Flinke Namen, Tim Knol en The New Cool Collective. Plus finalisten van de bandverkiezing.

festival

Oranjepop

Nijmegen, Hunnerpark: vrijdag 30 april. Gratis. www.oranjepop-nijmegen.nl

Popfestival in oranje sferen, met op het hoofdpodium Gotcha!, Bettie Serveert, Shaking Godspeed, Moss, Krause, Zwart Licht en Mariska Petrovic & The FatBastards.