loopbaan kort

Vrouwen zijn vaker hogeropgeleid, maar minder aan het werk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Jonge hoogopgeleide vrouwen werken minder vaak dan mannen, ondanks dat vrouwen hoger geschoold zijn. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het studiejaar 2008-2009 volgden 152.000 vrouwen een hbo-opleiding en 87.000 een universitaire studie. Tegelijkertijd deden 133.000 mannen een hbo-opleiding en studeerden 76.000 mannen aan de universiteit. Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de jonge, hoogopgeleide vrouwen, en 96 procent van de mannen op de arbeidsmarkt actief is.

Jonge allochtonen zijn vaker werkloos

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het aantal allochtonen tussen de 25 en 35 jaar zonder baan is vorig jaar toegenomen. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde FORUM Monitor: Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009. Het aantal jonge, allochtone werklozen steeg van 67.000 in 2008 tot 82.000 in 2009. Het werkloosheidspercentage steeg hiermee van 9 procent naar 11 procent.

Taskforce: recht op flexibele werktijden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Geef werknemers wettelijk recht op flexibele werktijden, zorg dat kinderen van nul tot twaalf jaar op één locatie terecht kunnen – ook tijdens schoolvakanties – en verruim de winkeltijden. Die aanbevelingen doet de werkgroep Taskforce Deeltijdplus in het gisteren gepresenteerde rapport De discussie voorbij. De werkgroep, onder leiding van Pia Dijkstra, boog zich twee jaar over de vraag hoe vrouwen te stimuleren om meer te werken dan de huidige 25 uur gemiddeld.