Liefde tussen jongen en draak

scene uit de animatiefilm How To Train Your Dragon (2010) FOTO: UPI

How to Train your Dragon. Regie: Dean DeBlois, Chris Sanders. In: 126 bioscopen. (Engels en Ned.) ****

Nu 3D-films elkaar in hoog tempo opvolgen, wordt het dringen om de 3D-schermen. In het gevecht om schermruimte tussen Alice in Wonderland en Clash of the Titans liet distributeur Paramount naar verluidt in Amerika zijn spierballen rollen. Exploitanten die How to Train your Dragon niet in 3D vertoonden, zouden hem ook niet in 2D krijgen.

De fraaie vormgeving en de wervelende actie van How to Train Your Dragon verdienen ook een derde dimensie. De film combineert de vertedering van Flipper en The Black Stallion handig met de puberwens zich tegenover vader, meisje, vriendjes en wereld te bewijzen. Toneel is het Vikingeiland Berk, vol majestueuze, in mistflarden gehulde kliffen. Vader Stoick the Vast, een brombeer met een hart van marsepein, is bezorgd over zijn zwakke kluns Hiccup. Geen drakendoder zoals het een goed Viking betaamt. Maar als Hiccup een gewonde draak vindt, sluit hij vriendschap en steelt met zijn kennis de show op de drakendodersschool. Nu het dorp nog uitleggen dat draken ongevaarlijke huisdieren zijn. De actie en de moraal van How to Train your Dragon zijn als bij Avatar: rondwentelen, snoekduiken maken en langs rotswanden scheren. Centraal staat de liefde tussen jongen en draak, de rest blijft wat anoniem. Een simpel verhaal, goed verteld. En zonder insidergrappen. Die werkten prima bij een eerdere Dreamwork-productie als Shrek, maar kwamen geforceerd over in Monsters vs Aliens. Animatie kan prima zonder.

    • Coen van Zwol