Kort nieuws Kunst

André van Duin is het bekendste ‘cultuurmerk’

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 31 maart. André van Duin heeft de beste reputatie binnen de nationale cultuursector. Dat blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek in de cultuursector door Hendrik Beerda Brand Consultancy, waarvoor 2.000 mensen werden ondervraagd. Het Anne Frank Huis neemt onder de cultuurorganisaties de sterkste positie in. Opvallende nieuwkomers binnen de top-150 van sterkste cultuurmerken zijn de Hermitage Amsterdam en Paleis Het Loo. De onderzoekers denken dat het paleis zijn bekendheid dankt aan de aanslag in Apeldoorn, vorig jaar tijdens Koninginnedag.

Badu stript op plek waar JFK stierf

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 31 maart. De Amerikaanse soulzangeres Erykah Badu heeft een schandaal veroorzaakt door in haar nieuwste videoclip een striptease uit te voeren op de plaats waar president John F. Kennedy werd vermoord. In de clip Window Seat stapt ze op de bewuste boulevard in Dallas uit de auto en kleedt zich uit. Daarna valt ze neer alsof ze door een kogel is getroffen, net als de president in 1963. De opnames verliepen niet zonder slag of stoot. Weliswaar greep de politie niet in, zoals Badu had gevreesd, maar woedende omstanders protesteerden luidruchtig.

Superman-strip voor 1,5 mln dollar

LONDEN, 31 maart. Een stripboek van Superman is maandag via internet geveild voor een recordprijs van 1,5 miljoen dollar (1,1 miljoen euro). Eerder dit jaar bracht een stripboek van Batman ruim 1 miljoen dollar op. Het Superman-stripboek, dat voor het eerst in juni 1938 werd uitgebracht, kostte destijds 10 dollarcent. (ANP)