Kort nieuws Economie

Kartelwaakhond beboet RBS voor prijsafspraken

Door onze correspondent

Londen, 31 maart. Royal Bank of Scotland (RBS) moet een boete betalen van 28,6 miljoen pond (32 miljoen euro), omdat medewerkers van de bank op onwettige wijze informatie over de tarieven van leningen hadden gedeeld met concurrent Barclays. De relatief hoge boete onderstreept dat het Office for Fair Trading (OFT), de toezichthouder op de Britse concurrentieverhoudingen, niet langer duldt dat banken de hand lichten met de regels. Barclays ontloopt een straf omdat de bank zelf het OFT had ingelicht over de praktijk. Het is voor het eerst dat het OFT, dat in het verleden vaak is opgetreden tegen kartelvorming in andere bedrijfstakken, een bank op deze wijze aanpakt.

Werkloosheid eurozone stijgt

Luxemburg, 31 maart. Het aantal werklozen in de eurozone is in februari opgelopen tot 10 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 1998. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag bekendgemaakt. Het werkloosheidspercentage was in februari een fractie hoger dan de 9,9 procent in januari. Ten opzichte van februari vorig jaar was er sprake van een stijging met 1,2 procentpunt. In de hele EU zat in februari 9,6 procent van de beroepsbevolking zonder werk. (ANP)

Houben weg als topman van Wavin

Zwolle, 31 maart. Topman Philip Houben (60) van Wavin treedt aan het eind van dit jaar af. De 57-jarige Henk ten Hove, momenteel vicepresident, is aangewezen als zijn opvolger. Dat heeft de producent van buis- en leidingsystemen vandaag bekendgemaakt. Houben heeft meer dan tien jaar aan het roer gestaan bij Wavin. De benoeming van Ten Hove moet nog worden goedgekeurd op de algemene aandeelhoudersvergadering op 21 april. (ANP)

Frans hof bevestigt veroordeling Total

Parijs, 31 maart. Het Franse olieconcern Total en drie andere aangeklaagden zijn gisteren in hoger beroep door het gerechtshof in Parijs veroordeeld wegens ernstige nalatigheid bij de ramp met de olietanker Erika in december 1999 voor de Franse kust. Het hof bevestigde de boetes die de rechtbank in januari 2008 oplegde: 375.000 euro voor zowel Total als het Italiaanse bedrijf Rina dat het schip zeewaardig verklaarde, en 75.000 euro voor zowel de Italiaanse eigenaar als de Italiaanse manager van de tanker. Het hof verhoogde de vergoedingen die zij tezamen moeten betalen aan partijen die schade hebben geleden door de olieramp. (AFP)