Kort nieuws Buitenland

Pakistan vraagt heropening van zaak tegen Zardari

Islamabad, 31 maart. Pakistan vraagt Zwitserland om een oude zaak tegen president Zardari wegens witwassen te heropenen. Dit is een gevolg van de opdracht van het Hooggerechtshof aan de nationale corruptiebestrijding om corruptiezaken te heropenen die tot voor kort onder een amnestiewet vielen. Zardari werd verdacht van het witwassen van miljoenen dollars aan smeergeld. Zardari geniet immuniteit als president, maar die kan in gevaar komen omdat de oude zaken hem met terugwerkende kracht kunnen uitsluiten van de kandidaatstelling voor het presidentschap. (Reuters)

Bulgaarse minister weg om corruptie

Sofia, 31 maart. De Bulgaarse minister van Gezondheid heeft gisteren zijn ontslag ingediend, enkele uren nadat hij werd aangeklaagd voor corruptie. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Bozhidar Nanev smeergeld aangenomen bij het sluiten van een contract met een farmaciebedrijf over de levering van griepremmer Tamiflu. In ruil voor steekpenningen zou hij akkoord zijn gegaan met een te hoge prijs. Het is voor het eerst sinds de val van het communisme dat een zittend minister wordt aangeklaagd voor corruptie. Bulgarije is lid van de EU. Brussel heeft het land diverse malen bekritiseerd wegens corruptie. (AP)

Londen stapt uit de Westeuropese Unie

londen, 31 maart. De Britse regering heeft besloten uit de West-Europese Unie (WEU) te treden. De al jaren grotendeels slapende defensieorganisatie heeft volgens Londen geen rol meer in de Europese veiligheid, maar kost de Britse schatkist jaarlijks wel ruim 2 miljoen euro. De WEU, die in 1948 is opgericht, heeft tien lidstaten, waaronder Nederland, en zal mogelijk opgeheven worden. De NAVO en de Europese Unie hebben vrijwel al haar taken overgenomen. Het Europese Parlement wil graag de controlerende rol overnemen van de Parlementaire Assemblee van de WEU, maar het heeft volgens het EU-verdrag geen zeggenschap over defensieaangelegenheden. (Reuters)

Bomaanslag treft boeren in Helmand

Kabul, 31 maart. In de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn vandaag zeker acht doden gevallen door een bomaanslag op een groep boeren die zaden kregen uitgereikt van de Britse overheid. De aanslag werd uitgevoerd met een bom die aan een fiets bevestigd was en vond plaats in het district Nahr-e-Sarraj, ten noorden van hoofdstad Lashkar Gah. Met het gratis verstrekken van zaden proberen de Afghaanse en Britse overheden boeren een alternatief te bieden voor de teelt van papaver, het basisbestanddeel van opium. Helmand produceert de grondstof voor ongeveer de helft van de heroïne van de wereld. (AP)

Niemand bezit kust van Nieuw-Zeeland

WELLINGTON, 31 maart. De kustgebieden van Nieuw-Zeeland kunnen niemands bezit worden, maar iedereen kan ze gebruiken. Met nieuwe wetgeving van die strekking hoopt de regering van Nieuw-Zeeland een eind te maken aan een diepgaand meningsverschil met vertegenwoordigers van de Maori, de oorspronkelijke bevolking. In 2004 nationaliseerde de staat de 18.700 kilometer tellende kustlijn van het land. Woedende Maori vonden dat dit in strijd was met het verdrag uit 1840 dat de rechten van de oorspronkelijke bevolking vastlegde. De nieuwe wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Een vertegenwoordiger van de Maori Partij zei vandaag dat hij eerst zijn achterban wilde raadplegen. (AP) (AP)

Roemeense senator gearresteerd

Boekarest, 31 maart. In Roemenië is vandaag senator Catalin Voicu, die verdacht wordt van corruptie, gearresteerd. Voicu zou smeergeld hebben aangenomen van een zakenman om een rechter om te kopen. De Senaat had vorige week toestemming gegeven voor zijn arrestatie. Dat was een historische stap: Voicu was het eerste parlementslid wiens immuniteit werd afgenomen sinds het einde van het communistische regime in 1989. Vlak daarna liet de senator zich opnemen in een ziekenhuis wegens hartklachten. (AP)