Kamer vertrouwt op strikte voorwaarden voor Grieks plan

De Tweede Kamer boog zich over het Europese reddingsplan voor Griekenland. Op de PVV na stemde iedereen er mee in.

„In hoeverre halen we hiermee het paard van Troje binnen?”, wilde Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) weten. „Hoe wordt gegarandeerd dat wij het geld terugkrijgen?”, vroeg Esmé Wiegman (ChristenUnie). En kunnen er geen „stokken achter de deur” worden ingezet, zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Demissionair premier Jan Peter Balkenende werd gisteren in de Tweede Kamer bestookt met vragen over het eind vorige week opgetuigde Europese reddingsplan voor Griekenland. Direct na afloop van de EU-top had de premier het Frans-Duitse compromis „zeer verdedigbaar” genoemd.

Het was de Duitse kanselier Angela Merkel gelukt de Franse president over te halen om in te stemmen met de route van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het geval de Grieken in acute betalingsproblemen zouden komen. Daar was het Nederland om te doen. Geen ‘Europese oplossing’; het IMF moet de eerste hulp verlenen, desnoods met co-financiering van de eurolanden. Al in februari had Balkenende hierop bij Merkel aangedrongen, die hierover in de clinch lag met haar eigen minister van Financiën.

Zelfs de immer eurosceptische SP wilde Balkenende tijdens het debat „best een compliment” maken in verband met zijn volhardende optreden. Ewout Irrgang spoorde de regering tegelijkertijd aan vooral te „blijven volhouden”. Immers, Graeca fides, nulla fides, zei het SP-Kamerlid verwijzend naar het advies van de oude Romeinen. Ofwel: vertrouw geen Grieken.

Op de PVV na kon een meerderheid van de Kamer zich vinden in het plan. Vooral omdat premier Balkenende verzekerde dat er unanimiteit vereist is, zodra het tot een gezamenlijke actie van het IMF en de eurolanden komt. Nederland kan dan ja of nee zeggen. Tussentijds kan er nog een veto klinken, als de Grieken na het ontvangen van de eerste tranches noodleningen verzaken bij de sanering van hun overheidsfinanciën. En als het ervan komt dat het IMF bij landen in de eurozone aankopt voor steunfinanciering, dan beloofde Balkenende eerst terug naar de Kamer te komen om de voorwaarden van de gevraagde lening te bespreken Daarmee stelde de premier vooral de VVD gerust.

Balkenende waarschuwde voor populistische verhalen waarbij gesuggereerd wordt dat de belastingbetaler zou moeten bloeden. „Er wordt geen geld van Nederlandse belastingbetalers aan Griekenland gegeven. We geven niets en de Grieken moeten zelf hun broek ophouden.” Er wordt geen schuld van Griekenland overgenomen en er wordt niets kwijtgescholden. Een eventuele hulpoperatie voor Griekenland heeft volgens de premier uitsluitend als doel de financiële stabiliteit in het eurogebied te waarborgen.

Over aanscherping van het Stabiliteits- en Groeipact voor de euro was de hele Kamer het eens, inclusief de PVV en VVD. Deze wens van Nederland had bondskanselier Merkel in Brussel niet binnengehaald.

Er komt nu een speciale werkgroep. De voorzitter van de Europese Raad zal met vertegenwoordigers van de Commissie, de lidstaten en de Europese Centrale Bank nog voor het eind van het jaar voorstellen doen om het toezicht en de begrotingsregels te versterken. „Mag daar namens Nederland dan wel een eminente visionaire vrouw inzitten?”, vroeg Kees Vendrik (GroenLinks). Daar gaat de premier zijn best voor doen, beloofde hij.

    • Michèle de Waard