Internationaal kort

Commissie in Irak wil zetels schrappen van winnaar verkiezingen

Bagdad. Vier winnende kandidaten van de Iraqiya-partij van de Iraakse ex-premier Iyad Allawi dreigen hun zetel te verliezen vanwege vermeende banden met de verboden Ba’ath-partij van Saddam Hussein. Als het Hooggerechtshof het desbetreffende advies van de de-ba’athificatie-commissie volgt, is Allawi’s seculiere Iraqiya niet meer de grootste in het parlement, maar de Staat van het Recht van huidig premier Nouri al-Maliki. Maliki weigert tot dusverre de uitslag van de drie weken geleden gehouden parlementsverkiezingen te accepteren. Volgens de grondwet moet een premier de steun hebben van de helft plus één van de 325 parlementsleden, waardoor een coalitieregering vereist is. Iraqiya heeft – voorlopig – 91 zetels en de Staat van het Recht 89. De premier zou inmiddels druk bezig zijn een coalitie te vormen. (AP)

Zeerovers uit Somalië gijzelen 100 Indiërs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Somalische piraten hebben naar schatting honderd Indiase opvarenden op ongeveer zeven verschillende boten overmeesterd. Dat hebben Indiase scheepvaartautoriteiten, marinefunctionarissen en buitenlandse diplomaten verklaard tegenover internationale persbureaus. De Indiase autoriteiten onderzoeken de kwestie, zo heeft een marinefunctionaris gisteren verklaard. Volgens verschillende mediaberichten werden de dhows, traditionele handelsbootjes, tussen vrijdag en zondag gekaapt terwijl ze goederen vervoerden van en naar Somalië.

Iran bevrijdt in Pakistan diplomaat

Teheran. Iraanse veiligheidsagenten hebben in een „complexe operatie” een Iraanse diplomaat bevrijd die in 2008 in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, was ontvoerd. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gisteren bekendgemaakt. De diplomaat is volgens de Iraanse consul-generaal in Peshawar inmiddels terug in Iran. Noch de consul-generaal noch de televisie gaf bijzonderheden over de bevrijdingsoperatie of waar deze had plaatsgehad. (AP)

‘Kapitein Dragan’ terug naar Kroatië

Canberra. De voormalige Servisch-Kroatische commandant Dragan Vasiljkovican alias Daniel Sneddon kan worden uitgewezen naar Kroatië. Dat heeft het Australische hooggerechtshof gisteren bepaald. Met de uitspraak komt een eind aan vier jaar juridisch getouwtrek over de tot Australiër genaturaliseerde Vasiljkovican, die bekendstond als ‘Kapitein Dragan’. De commandant, die eerder voor het Joegoslavië-tribunaal optrad als getuige ter verdediging van de voormalige Servische president Slobodan Milosevic, wordt ervan verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor de moord op burgers tijdens de oorlog tussen Serviërs en Kroaten van 1991 tot 1993. (AP)