Generaal Giap nu in cyberoorlog

Giap hoort bij de tegenstanders van een omstreden bauxietmijn. De mijn, die door het Chinese bedrijf Chalco Group zal worden gebouwd, zal volgens opposanten desastreus zijn voor het milieu. Ook leeft de vrees dat de Chinese arbeiders banen gaan afnemen van Vietnamezen.

De tegenstanders van de mijn zijn nu aangevallen via internet. Het Amerikaanse internetbedrijf Google maakte gisteren bekend dat Vietnamese computers zijn misbruikt om de kritiek uit te schakelen. Computergebruikers die een programma voor Vietnamese tekens wilden downloaden, haalden een programma binnen dat volgens Google werd ingezet om hen te bespioneren. Ook werden de geïnfecteerde computers gebruikt in een zogeheten distributed denial of service-aanval (DDoS-aanval). De machines werden als dummies gebruikt om blogs aan te vallen waar negatieve berichten over de mijn op stonden.

Vorig jaar arresteerde de Vietnamese regering bloggers die negatief over de mijn hadden bericht. In december werd de kritische site – met foto van de ‘groene generaal’ Giap – gehackt.