Economie kort

Rio Tinto ontslaat vier veroordeelde werknemers

Sydney/Peking. De Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto heeft de vier werknemers ontslagen die maandag door een Chinese rechter zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens bedrijfsspionage en het aannemen van steekpenningen. Rio Tinto nam vrijwel direct na de uitspraak aan het einde van het omstreden proces afstand van hun „verwerpelijke gedrag”. De vier werknemers van de mijnbouwer, een Australiër en drie Chinezen, werden in Shanghai veroordeeld tot celstraffen van zeven tot veertien jaar, na een proces dat grotendeels achter gesloten deuren plaatsvond. Ze bekenden betrokkenheid bij omkoping, maar zeiden onschuldig te zijn aan andere aanklachten. Binnen enkele uren na het vonnis liet topman Tom Albanese weten dat de zaak de verhoudingen van de multinational met China niet zou beïnvloeden. „Ik ben vastbesloten dat de onaanvaardbare handelwijze van deze werknemers niet zal beletten dat Rio Tinto zijn belangrijke relatie met China verder op te bouwen.” China is de grootste klant van Rio Tinto. Australië heeft kritisch gereageerd op het vonnis, met name op de celstraf van tien jaar voor de Australiër Stern Hu, voormalig hoofd marketing en verkoop. Volgens de Australische premier Kevin Rudd roept het geheime proces vragen op over het Chinese rechtsstelsel. „Door de zaak gedeeltelijk in het geheim te houden, heeft China naar mijn overtuiging een kans gemist om transparantie te laten zien die zou passen bij zijn groeiende internationale rol.” (Reuters, Bloomberg, AP)

Wereldleiders roepen G20 op tot actie

Washington. De Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown willen dat ’s werelds belangrijkste economieën op korte termijn beslissingen nemen over de hervorming van het financiële systeem. Dat schreven zij dinsdag in een brief aan hun collega’s uit de G20. In de brief, die ook werd ondertekend door de regeringsleiders van Canada en Zuid-Korea, waarschuwen ze voor gemakzucht. „De huidige spanningen tonen de aanhoudende gevaren voor de wereldwijde economische en financiële stabiliteit. Daarom moeten we de moed houden om de nodige hervormingen door te voeren.” Volgens de vijf presidenten en premiers moeten er voor het einde van het jaar afspraken worden gemaakt, onder meer over de financiële buffers die banken achter de hand moeten houden en over uniforme regels voor bonussen. De nieuwe regels moeten vervolgens in 2012 door iedereen zijn ingevoerd, schreven zij. (ANP, Reuters, AFP)

Ierland start bank voor slechte leningen

Door onze correspondent

Londen. Ierland introduceert een bank voor slechte leningen. De regering heeft die opgezet om banken te helpen bij het overbruggen van de crisis. In eerste instantie zal de zogeheten National Asset Management Agency zich ontfermen over leningen ter waarde van 81 miljard euro. Het merendeel van die leningen betreft hypotheken voor de aankoop van woningen en grond, die in veel gevallen sterk in waarde zijn gedaald. De Ierse economie belandde in 2008 in een diepe recessie, mede doordat de sterk overspannen woningmarkt in elkaar zakte. In tegenstelling tot de Britse en veel andere Europese regeringen, die onder druk van de crisis een direct aandeel in noodlijdende banken namen, besloten de Ieren een speciale nieuwe faciliteit te creëren, waar banken slecht renderende leningen konden onderbrengen. De Europese Commissie heeft ingestemd met deze aanpak. De instelling verstrekt de banken in ruil voor hun slechte leningen obligaties, waarmee ze geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank.