Doodstraffen in India wegens eerwraak

Een rechtbank in het noorden van India heeft gisteren vijf mensen ter dood veroordeeld wegens de moord op een jong stel dat tegen de zin van de dorpsoudsten was getrouwd. Het vonnis is opmerkelijk omdat voor het eerst hard wordt opgetreden tegen de in sommige streken wijdverspreide praktijk van eerwraak.

De moorden werden bijna drie jaar geleden gepleegd in de deelstaat Haryana, zo’n 150 kilometer ten noorden van Delhi. Manoj en Babli, toen respectievelijk 23 en 19 jaar oud, trouwden in het voorjaar van 2007. Daarmee overtraden ze een eeuwenoude gewoonteregel dat jongens en meisjes die tot dezelfde (verre) afstammingslijn behoren, niet met elkaar mogen trouwen – ook al zijn ze geen familie van elkaar en wonen ze in verschillende dorpen. De lokale dorpoudsten spraken hun afkeuring uit en twee maanden later werden Manoj en Babli uit een bus gesleurd en vermoord.

Alle daders zijn familieleden van het meisje; een is haar broer. De rechtbank in hoofdstad Chandigarh sprak gisteren de doodstraf tegen hem uit, net als tegen twee neven en ooms. Het hoofd van de dorpsraad die de opdracht had gegeven kreeg levenslang.

Deze dorpsleiders, altijd mannen, meestal van een hogere kaste, ontlenen hun bevoegdheid tot morele rechtspraak aan eeuwenoude tradities.

Geregeld wordt bericht over moorden en andere gruwelijke straffen tegen overtreders, doorgaans vrouwen, van de middeleeuwse gedragscode.