Dak ingestort van Nero's Gouden Paleis

Ooit stak hij heel Rome in de brand, en nu is zijn plafond weer stuk. Keizer Nero’s Gouden Paleis, het Domus Aurea, is gisterochtend voor een deel ingestort.

Het ondergrondse paleis, een toeristische attractie die tussen het Forum en het Colosseum ligt, was net gesloten voor restauratie, zodat niemand gewond raakte. Volgens Antonello Vodret van de gemeente Rome is de gang van de Baden van Hadrianus, die boven op het paleis liggen, ingestort door bovenmatige regenval.

Het Gouden Paleis ging in 1999 open na achttien jaar renovatie. Ook toen was wateroverlast het voornaamste probleem. In 2001 werd het paleis wederom kort gesloten omdat toen ook een deel van het plafond instortte.

De beruchte keizer liet zijn paleis bouwen in 68. Niet veel later pleegde hij zelfmoord. Zijn naam dankt het Gouden Paleis aan de grote hoeveelheid bladgoud die de inrichting domineerde. De gewelfde plafonds waren bedekt met ivoor, ingelegd met parels. Het fijnmazige stelsel van gangen is bedekt met fresco’s.

Het paleis was gebouwd als een feestvilla die half opging in het landschap, dat hiervoor werd aangepast. Het had 300 kamers, maar geen slaapkamer. Volgens historicus Suetonius zei Nero toen het kunststuk afwas: „Eindelijk word ik gehuisvest als een mens.”