Brave visuele verhaaltjes

Poster van de tentoonstelling Charlie Roberts: Ball to the wall

expo

Charlie Roberts: Ball to the wall.

T/m 25/4 Kunsthal KadE, Amersfoort. **

De ‘openbaring’ speelde zich af in een Nederlands beukenbos, in de kom van een heuveltje in park Sonsbeek bij Arnhem. Daar leek het twee zomers geleden alsof er een allegaartje van Afrikaanse, Aziatische en Indiaanse stammen was neergestreken. Op houten vlaggen ‘wapperden’ blote borsten, yin en yang-symbolen, het espenblad van Canada. Er stonden totempalen – kleurig beschilderde, primitieve mensenbeelden uit populierenhout gehakt en gesneden. Samen vormden ze een tableau de troupe die de Amerikaanse kunstenaar Charlie Roberts de cryptische titel Revelation Skull had meegegeven.

Het was de eerste keer dat een breed publiek kon kennismaken met Roberts. Robbert Roos, directeur van Kunsthal KadE, zag de expressieve, kleurige beelden en vond deze naar een vervolg smaken. Dat is er nu in de vorm van een helaas gemakzuchtig in elkaar gezette solotentoonstelling.

Informatie over de kunstenaar en zijn werk verstrekt KadE maar heel minimaal. Een zaaltekstje belicht in vijftien regels wat algemeenheden en de catalogus verschaft evenmin de duiding die je van een solotentoonstelling verwacht.

Toch is er veel te zien. Bijna de hele bovenverdieping van KadE staat vol en zelfs boven het trapportaal (ver vooroverbuigen!) hangen de gouaches. Van onder tot boven heeft Roberts doeken en vellen vol geschilderd met knalkleurige figuren, schilderijtjes in schilderijtjes, dieren die mensen worden, mensen die dieren worden, en dat in rijen van tien, twintig – als letters op een regel.

Het is duidelijk waar Roberts zijn inspiratie vandaan haalt: de stripwereld, popcultuur, de kunstgeschiedenis (Picasso) en uit de totems van de First Nations van British Columbia.

Het is alsof Roberts alles tegelijk wil op één doek. Maar die bravoure is niet meer dan oppervlakte. Want zijn visuele verhaaltjes zijn zo braaf encyclopedisch, dat je de kunstenaar er eigenlijk van verdenkt bang te zijn om werkelijk over de schreef te gaan.

Lucette ter Borg

    • Lucette ter Borg