Borgsom Spaans politicus van 3 mln

Een prominente Spaanse politicus moet een borgsom van 3 miljoen euro betalen, wil hij niet de gevangenis ingaan hangende een omvangrijk corruptieonderzoek tegen hem.

De rechter bepaalde gisteren dat het gevaar reëel is dat Jaume Matas (53) naar de Verenigde Staten vlucht, waar hij de laatste jaren woonde. Het betreft de hoogste borgsom in Spanje sinds tien jaar. Matas heeft ook zijn paspoort moeten inleveren.

De politicus van de rechtse oppositiepartij PP was tweemaal regiopresident (1996-1999 en 2003-2007) van de Balearen (Ibiza, Menorca en Mallorca). In de tussenliggende periode was hij milieuminister onder premier Aznar. Het is het tweede grote corruptieschandaal waarin de PP momenteel is verwikkeld.

In de aanklacht wordt Matas beschuldigd van zelfverrijking, belastingontduiking en oplichting, onder meer via onderhandse transacties met vastgoedondernemers. In totaal zou hij 41 miljoen hebben verduisterd, vooral rond de bouw van een enorm sportcomplex op Mallorca.

Matas deed er weinig aan om zijn rijkdom te verbergen. Op Mallorca kocht hij twee appartementen en een klein paleis. In Madrid verwierf hij een appartement in de chique wijk Salamanca. Ook zijn vrouw, Maite Areal, toonde de weelde opzichtig. In het strafdossier getuigen winkelbedienden dat zij regelmatig met briefjes van 500 euro betaalde.