Blessure Rooney baart Engelsen zorgen

De Engelse aanvaller Wayne Rooney verlaat geblesseerd het veld. Foto’s AP Manchester's Wayne Rooney is helped off the field after getting injured during the Champions League quarterfinal first leg soccer match between Bayern Munich and Manchester United in Munich, southern Germany, Tuesday, March 30, 2010. Rooney limped out of Manchester United's 2-1 Champions League defeat to Bayern Munich with an ankle injury. The injury comes just over 10 weeks before England's opening World Cup match on June 12 against United States. (AP Photo/dapd, Christof Stache) AP

Bayern München 2 Manchester United 1

Ruststand 0-1. 2. Rooney 0-1, 77. Ribery 1-1, 90. Olic 2-1. Scheidsrechter: De Bleeckere (België). Toeschouwers: 66.000.

Terwijl Wayne Rooney, sterspeler van Manchester United, ondersteund door een verzorger van het veld strompelde, vierde Ivica Olic met ontbloot bovenlijf zijn winnende treffer voor Bayern München. Twee klappen kreeg United te verwerken in de slotminuut van het Champions- Leagueduel met Bayern München. Maar meer nog dan de nederlaag in München baart de blessure van Rooney de Engelse topclub zorgen.

Rooney verliet op krukken het stadion in München, zijn rechtervoet in een soort skischoen. Vandaag moet een MRI-scan duidelijk maken hoe ernstig de blessure is. De international en topscorer van Engeland ging door zijn enkel na een overtreding van de Duitser Mario Gomez. United-coach Alex Ferguson sprak na de wedstrijd de hoop uit dat de blessure meevalt. Maar dat was allerminst voldoende om de schrik bij de Engelsen weg te nemen. De kans is groot dat Rooney zaterdag niet meespeelt in het topduel met Chelsea. Daarnaast bestaat de vrees dat hij volgende week woensdag in de thuiswedstrijd tegen Bayern ontbreekt. Waar heel Engeland zich de grootste zorgen om maakt – getuige de voorpagina’s vandaag van alle Engelse kranten – is of Rooney kan meedoen aan het wereldkampioenschap in juni.

Rooney is dit seizoen in topvorm. In de Engelse competitie staat hij op 25 doelpunten en in internationale wedstrijden is hij onmisbaar voor Manchester United én het Engelse elftal. Gisteren maakte hij zijn 34ste doelpunt van het seizoen. Al na ruim een minuut maakte de 24-jarige spits de treffer waarop de drievoudig Europees kampioen in de uitwedstrijd in München had gehoopt. Ditmaal met dank aan Martin Demichelis, de verdediger van Bayern München. De Argentijn maakte eerst een overtreding op de Portugees Nani. Vervolgens gleed hij bij de vrije trap uit, waardoor Rooney kon scoren: 0-1.

Terwijl Louis van Gaal op de trainersbank van Bayern asgrauw toekeek na de zoveelste tegenslag van de afgelopen weken, probeerde zijn ploeg orde op zaken te stellen. Maar zonder de geblesseerde aanvallers Arjen Robben en Gomez (hij viel later in), en de geschorste middenvelder Bastian Schweinsteiger bleef het bij wanhopige doelpogingen van de ijverige Franck Ribéry en Ivica Olic. Kwam de bal op doel, dan stond daar Edwin van der Sar, die met routineuze ingrepen onheil voor zijn ploeg voorkwam. Gevoegd bij de twee fabuleuze reddingen van de 39-jarige Nederlandse doelman afgelopen zaterdag tegen Bolton Wanderers, kan worden gesteld dat hij nog steeds van grote waarde is voor Manchester United. Van der Sar steekt in een bloedvorm. In de slotminuut redde hij zijn ploeg door een schot van Gomez te stoppen. Kort daarop was hij echter kansloos bij een inzet van Olic.

Bayern viel voortdurend aan, maar United bleef gevaarlijk bij uitvallen. Rooney had kansen op 0-2 en 0-3, maar hij reageerde te gehaast op de mogelijkheden die hem door de zwakke verdediging van Bayern werden geboden.

United was lange tijd een team in balans. Slechts één ster, Rooney, omringd door spelers die zichzelf hebben leren kennen of door coach Alex Ferguson zijn gevormd in dienstbaarheid. Zo ver is Louis van Gaal nog niet. De ego’s bij Bayern, met de Fransman Ribéry als toppunt van eigenzinnigheid, heeft hij nog niet allemaal kunnen overtuigen van het teambelang. Driekwart jaar is de coach met zijn Nederlandse assistenten bezig. Van Gaal is een coach voor de lange termijn. Maar het is de vraag of de opportunistische bestuursleden Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge en de altijd provocerende erevoorzitter Franz Beckenbauer niet hun geduld gaan verliezen als Bayern wordt uitgeschakeld voor de Champions League. Zaterdag verloor Bayern de koppositie in de Bundesliga aan Schalke 04 door van VfB Stuttgart te verliezen. Bayern moet kampioen worden, dat is de rijkste club van Duitsland met zijn ambitieuze trainer aan de supporters en de altijd ongeduldige media verplicht.

Fortuinlijk kwam Bayern gisteren naast United. Ribéry mocht dertien minuten voor tijd een vrije trap nemen. De Fransman schoot in de muur van verdedigers, maar had het geluk dat de bal Rooneys been raakte. Van der Sar was daardoor kansloos: 1-1. Vijf minuten voor tijd trof United-verdediger Nemanja Vidic met een kopbal de lat. De herinneringen aan de Champions-Leaguefinale van 1999 keerden terug toen de onvermoeibare Olic in de slotminuut Bayern alsnog de zege schonk. Destijds in Barcelona zette United in blessuretijd een 1-0 achterstand tegen Bayern om in een 2-1 overwinning. Of de zwaarbevochten zege van gisteren volgende week genoeg is voor Bayern om de halve finale te bereiken, is nog de vraag. Zeker is dat United zonder Rooney aanzienlijk minder sterk is.

    • Guus van Holland