Bayern krijgt loon naar werken

Bayern München pakt in de slotseconden de winst tegen Manchester United.

Maar de return wordt nog zwaar genoeg, volgende week.

De muur van United staat niet goed als Franck Ribéry namens Bayern uit een vrije trap voor de gelijkmaker tekent. Foto Reuters Bayern Munich's Franck Ribery (not pictured) scores his team's equalizing goal with a free kick during the Champions League quarter-final soccer match against Manchester United in Munich March 30, 2010. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Bayern München heeft in de eerste wedstrijd van de kwartfinale van de Champions League een belangrijke 2-1 overwinning behaald op Manchester United. In de laatste minuut maakte de Kroaat Ivica Olic de winnende treffer. De Duitse topclub zette daarmee een snel opgelopen achterstand om in een zege.

Al na twee minuten kreeg Manchester United het doelpunt waarop de drievoudig Europees kampioen in de uitwedstrijd in de Allianz Arena van München had gehoopt. Zoals vaak de afgelopen maanden scoorde Wayne Rooney. Ditmaal met dank aan Martin Demichelis, de verdediger van Bayern München. De Argentijn maakte eerst een overtreding op de Portugees Nani. Bij de vrije trap gleed Demichelis uit, waarop Rooney de bal hoog in het doel trapte: 0-1.

Terwijl Louis van Gaal op de trainersbank van Bayern asgrauw toekeek na de zoveelste tegenslag van de afgelopen weken, probeerde de ploeg uit München orde op zaken te stellen. Maar zonder de geblesseerde aanvallers Arjen Robben en Mario Gomez (hij viel later in), en middenvelder Bastian Schweinsteiger bleef het bij wanhopige doelpogingen van de weliswaar ijverige sterspeler Franck Ribéry en de opportunistische Ivica Olic. Kwam de bal op doel, dan stond daar Edwin van der Sar, die met routineuze ingrepen veel onheil voor zijn ploeg voorkwam. Gevoegd bij de twee fabuleuze reddingen van de 39-jarige Nederlandse doelman afgelopen zaterdag tegen Bolton Wanderers, mag worden gesteld dat de oud-Ajacied nog steeds van grote waarde is voor Manchester United. Van der Sar steekt in een bloedvorm, zoals hij ook gedurende deze wedstrijd demonstreerde. In de slotminuut redde hij zijn ploeg door een schot van Mario Gomez te stoppen. Kort daarop was hij kansloos bij een inzet van Olic.

Terwijl Bayern aanviel bleef Manchester United gevaarlijk bij uitvallen via Nani en Rooney. De laatste had kansen op 0-2 en 0-3, maar hij reageerde te gehaast op de mogelijkheden die hem door de allerminst solide verdediging van Bayern werden geboden.

United was lange tijd een team in balans. Slechts één ster, Rooney, omringd door spelers die zichzelf hebben leren kennen of door coach Alex Ferguson zijn gevormd in dienstbaarheid. Zo ver is Louis van Gaal nog niet. De ego’s bij Bayern, met de Fransman Ribéry als toppunt van eigenzinnigheid, heeft hij nog niet allemaal kunnen doordringen van het nut van teambelang. Driekwart jaar is de coach met al zijn Nederlandse assistenten bezig in München. Van Gaal is een coach voor de lange termijn. Maar het is de vraag of de opportunistische bestuursleden Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge en de altijd aanwezige erevoorzitter Franz Beckenbauer niet hun geduld gaan verliezen als Bayern wordt uitgeschakeld voor de Champions League. Zaterdag verloor Bayern de koppositie in de Bundesliga door van Schalke 04 te verliezen. Bayern moet kampioen worden, dat is de rijkste club van Duitsland met zijn ambitieuze trainer aan de supporters en de altijd ongeduldige media verplicht. De status van Van Gaal wordt vernietigd. Vraag het zijn voorgangers bij Bayern: Jürgen Klinsmann, Jupp Heynckes en Felix Magath, tegenwoordig trainer van Schalke en in alle opzichten sluwer én verstandiger tegenover de media dan de lichtgeraakte Van Gaal.

Fortuinlijk kwam Bayern gisteren naast Manchester United. Ruim tien minuten voor tijd mocht Ribéry aanleggen voor een vrije trap even buiten het strafschopgebied. De Fransman schoot in de muur van verdedigers, maar had het geluk dat de bal Rooney’s been raakte. Van der Sar was daardoor kansloos op het schot: 1-1. Bayern, Van Gaal en de ongeduldige bestuurders op de eretribune kregen zowaar weer hoop op een overwinning en een gunstiger uitgangspositie voor de return van volgende week in Manchester.

Bayern mocht zich gelukkig prijzen dat United-invaller Nemanja Vidic vijf minuten voor tijd slechts de lat trof. Het bleef bij goed bedoelde aanvallen van de Duitse club. Het niet imponerende Manchester United bleef overeind, totdat de altijd onvermoeibare Olic in blessuretijd Bayern én Van Gaal hoop gaf op een plaats in de halve finale.

    • Guus van Holland