Aanslagen in Dagestan: 12 doden

Bij twee bomaanslagen in het plaatsje Kizljar in Dagestan zijn vanmorgen zeker 12 doden gevallen en 18 mensen gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten van de Russische deelrepubliek gemeld. Eén aanslag zou zijn gepleegd door een zelfmoordenaar.

De aanslagen volgen twee dagen na de dubbele zelfmoordaanslag op de metro in Moskou. Volgens het Kremlin werden die gepleegd door islamitische rebellen uit de noordelijke Kaukasus, waartoe behalve Dagestan ook Tsjetsjenië en Ingoesjetië behoren. Premier Poetin zei vandaag dat dezelfde rebellengroep mogelijk achter de aanslag in Kizljar zit.

Volgens de Dagestaanse regering ontplofte een bom in een geparkeerde auto in het centrum van Kizljar, een plaatsje dichtbij Tsjetsjenië. Iets later blies een als politieman verklede man zich op dezelfde plek op, tussen toegesnelde agenten en omstanders. Elf agenten en een burger kwamen daarbij om. Een school en een politiebureau raakten beschadigd.

De Russische Kaukasus is een berggebied bestaande uit een zestal autonome deelrepublieken, die van oudsher als onrustig gelden. Het Kremlin zegt de regio onder controle te hebben, maar de laatste maanden neemt het geweld toe.

De Russische regering wijt dat geweld aan extremistische moslims die een islamitisch kalifaat willen oprichten op de Kaukasus. Maar waarnemers brengen het geweld in verband met de onderdrukking van de bevolking in de regio door de autoriteiten.

De zelfmoordaanslagen in Moskou zijn nog niet opgeëist. Dokoe Oemarov, de leider van de Kaukasische rebellenbeweging, ontkende vandaag op de Russische website grani.ru verantwoordelijkheid. De Russisch premier Vladimir Poetin zei gisteren dat de daders desnoods „uit het riool zullen worden geschraapt”. (AP, AFP)