Z-Korea onderzoekt alle opties ongeluk

In het onderzoek naar het ongeluk met het gezonken marineschip in de Gele Zee bij het Koreaanse schiereiland houdt de Zuid-Koreaanse regering „alle mogelijkheden open”, inclusief eventuele betrokkenheid van Noord-Korea. Dit heeft de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Tae-young gisteren verklaard. Het schip, dat vrijdag in tweeën brak en zonk na een explosie door nog onbekende oorzaak, is mogelijk getroffen door een oude zeemijn uit de tijd van de Koreaanse oorlog van 1950-1953, zo liet Kim weten. Een torpedoaanval door een onderzeeboot wordt door experts onwaarschijnlijk geacht omdat de zee ter plaatse slechts 25 meter diep is.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft het gebied bezocht waar het oorlogsschip, de Cheonan, is gezonken. Als eerste Zuid-Koreaanse president arriveerde hij op het eiland Baengnyeong, zestien kilometer van de Noord-Koreaanse westkust waar raketten tegen maritieme doelen en artillerie staan opgesteld. Het ongeluk had plaats op 1,8 kilometer ten zuidwesten van dit eiland.

Duikers hebben gisteren de gezonken romp van de korvet onderzocht, maar geen teken van leven gevonden. Van de 104 opvarenden worden er nog 46 vermist. De operatie is vandaag voortgezet. Noord-Korea hult zich tot dusver in stilzwijgen over het ongeluk. De afgelopen weken zijn de spanningen tussen de twee Korea’s opgelopen na gezamenlijke oefeningen van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten. Noord-Korea betwist de maritieme grens aan de westkust, die aan het einde van de Koreaanse oorlog door de Verenigde Naties is getrokken in het kader van de wapenstilstand tussen het noorden en zuiden. (Reuters, AP, BBC)