Wie zit er achter die deur?

Laatst was acteur Matt Damon te gast bij David Letterman en daar vertelde hij onder meer hoe hij Nelson Mandela had ontmoet. In de film Invictus speelt Damon de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam – een team dat uiteindelijk, dankzij Mandela (Morgan Freeman), een symbool van nationale trots wordt voor blanke én zwarte Zuid-Afrikanen. Ten tijde van de opnamen mocht Damon even op bezoek in de hotelkamer van de oud-president, met zijn vrouw en drie kinderen.

De dochter van 11 kende Mandela al van een schoolproject, maar het ongelooflijke was, zei Damon: „Ook die van twee jaar en de baby van acht maanden konden hun ogen niet van hem afhouden. Ze bleven maar naar hem kijken.” En die betovering was al bij het wachten buiten de hotelkamer begonnen. „Ik hield mijn dochter van twee vast, en ze had iets door, of het nou mijn hartslag was... Ze draaide zich om en vroeg: pap, wie zit er achter die deur? Het was geweldig om te zien dat de kinderen begrepen dat ze in de aanwezigheid waren van een geweldig persoon.” „His spirit is transcendent”, sprak Letterman, ineens ernstiger dan ooit.

Huh? Was dit de man die net nog tegen Matt Damon had gegrapt dat Christoph Waltz er natuurlijk met de Oscar voor beste mannelijke bijrol vandoor zou gaan omdat ‘de mensen nu eenmaal dol zijn op nazi’s’? Ik kreeg ineens heel veel zin om de magie eruit te halen, uit het idee dat Mandela Damons kinderen betoverde. Natuurlijk is die ontmoeting bijzonder, maar de reactie van de kinderen is gemakkelijk te verklaren.

Matt Damon heeft in het dagelijks leven een hoge status, veel mensen zullen tegen hem opkijken. Dus als hij zich een keer ‘lage status’ gedraagt tegenover iemand, dan moet dat wel een heel bijzonder persoon zijn. Natuurlijk voelen zijn kinderen dat. Papa is de alpha-aap, niet alleen voor hen maar voor heel veel mensen. Als dan er ineens een nóg hogere aap blijkt te zijn, is dat op zijn minst interessant – dat trekt de aandacht.

Het is iets heel basaals voor mensen, die statusverschillen. Als je er goed op let, kun je bij wildvreemden op een terras precies zien wie de hoogste status heeft. Leuk om naar te kijken. Een echte lentehobby.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin