VVD wil 30 miljard gaan bezuinigen

De VVD wil met minder ambtenaren en besparingen in de gezondheidszorg het oplopende tekort van de overheid tegengaan. Tegelijk wil de partij de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting verlagen. Netto zullen de plannen van de VVD neerkomen op een bezuiniging van 30 miljard euro op de overheidsbegroting, waarvan 20 miljard zal worden gerealiseerd in de komende kabinetsperiode.

Een nadere uitwerking van de plannen volgt op 9 april, wanneer de VVD haar verkiezingsprogramma presenteert. Toch zijn verschillende elementen al bekend en bevestigd op het partijbureau. Zo wil de VVD studiebeurzen vervangen door leningen, de begroting van de Europese Unie halveren en 2,5 miljard korten op ontwikkelingssamenwerking. De VVD wil alle inkomstenbelastingtarieven verlagen met ongeveer 1 procentpunt en geld uittrekken voor 3.500 extra agenten en nieuwe wegen.

Vandaag maakte de partij ook de voorlopige kandidatenlijst bekend. Op plaats één staat Mark Rutte. Daarna volgen Kamerleden Edith Schippers en Fred Teeven. De lijst bevat zeven nieuwkomers bij de eerste 25. Het hoogst genoteerd staat Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, op plaats vier. Op nummer tien volgt nieuweling Betty de Boer, uit de Groningse gemeenteraad.

Van de huidige Kamerfractie vertrekken alleen Johan Remkes, Laetitia Griffith en Cees Meeuwis. De laatste, die wethouder wordt in Breda, trad slechts zes maanden geleden toe tot de Tweede Kamer. Tot 15 april kunnen leden invloed op de lijst uitoefenen via internet en telefoon. Alleen lijsttrekker Rutte staat vast.