V&D staakt verkoop imitatie-All Stars

Warenhuisketen V&D mag geen sportschoenen van het merk All Stars meer verkopen, omdat de schoenen imitaties zouden zijn van het merk. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam vorige week donderdag beslist. Hoewel V&D de verkoop van de sportschoenen vrijdag staakte, bestrijdt het concern het oordeel van de rechter. De warenhuisketen „overweegt juridische stappen”, aldus een woordvoerder.

De Nederlandse licentiehouder van het Converse-merk All Stars, Kesbo Sport uit Weert, kocht woensdagavond in verschillende filialen verschillende paren All Stars. De V&D wilde de sportschoenen tegen stuntprijzen aanbieden tijdens de uitverkoop van het zogeheten ‘Prijzencircus’.

Een paar All Stars kostte bij V&D 39 euro, terwijl de Nederlandse adviesprijs 64,95 euro is. V&D kocht de schoenen naar eigen zeggen via parallelimport van „geautoriseerde Europese distributeurs”.

Maar volgens Converse zijn All Stars van V&D-imitaties. „We hebben de schoenen helemaal uit elkaar gehaald en dit gefotografeerd en gedocumenteerd”, zegt André Erkelens van Converse Benelux. „Vervolgens hebben we het kortgesloten met de mensen van Converse International in Amerika. Zij konden zien dat het om nepproducten ging, onder andere vanwege de gebruikte materialen, en de positionering van logo’s.”

Converse spande donderdag een spoedprocedure aan tegen V&D. Het concern kreeg een boete van 5.000 euro per dag opgelegd, met een maximum van 250.000 euro, als de All Stars niet uit de schappen zouden worden gehaald. Aangezien V&D de schoenen op vrijdag nog in de winkel had liggen, stapte Converse opnieuw naar de rechter. Die verhoogde de dwangsom naar 100.000 euro per dag, met een maximale boete van 1 miljoen euro. Hierop ging V&D overstag en haalde de duizenden All Stars uit alle 62 filialen. Converse heeft meer rechtszaken lopen tegen partijen die namaakproducten zouden importeren en verkopen.