Tweede centrale Borssele onzeker

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta verkeert in ernstige financiële problemen. Het is de vraag of het bedrijf een geplande tweede kerncentrale in Borssele wel kan bouwen. Delta heeft daartoe de eerste vergunningen aangevraagd, waarover de regering nog een besluit moet nemen.

Dat blijkt uit een gisteren verschenen rapport van het Amsterdamse adviesbureau Spring Associates. Het rapport stelt dat Delta door zijn verzwakte financiële positie zelf weinig meer kan bijdragen aan de bouw van de nieuwe kerncentrale Het bedrijf heeft nu twee opties, zegt Ebel Kemeling, die het rapport schreef. „Of Delta verkoopt het project, of het bedrijf zet zichzelf te koop.”

Als mogelijke partner voor de bouw van een nieuwe kerncentrale wordt onder meer het Duitse energiebedrijf RWE genoemd. Een woordvoerder van het Nederlandse Essent, dat vorig jaar door RWE is overgenomen, bevestigt dat RWE „geïnteresseerd is” in de bouw van een extra kerncentrale in Nederland. „Ook met Delta”, zegt hij. Anderen zien het Franse EDF als partner. Dat bedrijf werkt al met Delta samen en bezit de nieuwste technologie op nucleair gebied.

Opvallend is dat RWE op het moment in een juridisch gevecht is gewikkeld met Delta om de aandelen van de bestaande kerncentrale in Borssele. Voordat Essent werd overgenomen door RWE bezat het de helft van de aandelen in het bedrijf EPZ, dat de huidige kerncentrale in Borssele beheert. De andere helft is in handen van Delta. RWE dacht bij de overname van Essent ook het belang in EPZ in handen te krijgen, maar Delta verzette zich daartegen. De rechter besloot begin deze maand dat de aandelen EPZ in publieke handen moeten blijven. RWE vecht dat besluit aan in een bodemprocedure.

Delta heeft zich de afgelopen jaren zwaar in de schulden gestoken, onder meer voor de overname van afvalverwerkingsbedrijf Indaver en voor de bouw van een gascentrale in Vlissingen. De schulden van het Zeeuwse bedrijf zijn daardoor opgelopen van zo’n 100 miljoen euro in 2005 tot 1,9 miljard euro in 2008. Daarbij is de winst de laatste jaren afgenomen. „We zitten inderdaad in de problemen”, zegt Martin Wiersema, lid van de raad van commissarissen van Delta, en tevens gedeputeerde van de provincie Zeeland. De provincie bezit de helft van de aandelen van Delta. Hij wil niet zeggen of Delta te koop wordt gezet.