Skil niet opnieuw in Tour na goed debuut

De Nederlandse wielerploegen Skil-Shimano en Vacansoleil hebben geen uitnodiging gekregen om dit jaar deel te nemen aan de Ronde van Frankrijk, die op 4 juli start in Rotterdam. Dat heeft Tourorganisator ASO vanmorgen bekendgemaakt. Behalve de zestien teams die in 2008 tot de ProTour behoorden, waaronder Rabobank, heeft ASO gekozen voor vier teams die op dit moment eveneens de hoogste status hebben: RadioShack (met kopman Lance Armstrong), Katoesja (Filippo Pozzato), Garmin (David Millar) en Sky (Bradley Wiggins). Twee teams met de op één na hoogste procontinentale status kregen eveneens een uitnodiging: Cervélo (Carlos Sastre) en BMC (Cadel Evans).

Het ontbreken van Vacansoleil en Skil-Shimano betekent dat onder anderen Nederlandse smaakmakers als Johnny Hoogerland (Vacansoleil) en Kenny van Hummel (Skil-Shimano) niet aan de start komen bij de proloog in Rotterdam. Vorige week werd al bekend dat beide procontinentale teams ook niet mogen meedoen aan de Ronde van Italië, die op 8 mei start in Amsterdam, en aan de eveneens door ASO georganiseerde klassiekers de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Hoogerland (26) maakte vorig seizoen furore met de eindzege in de Driedaagse van West-Vlaanderen, de vijfde plaats in de Ronde van Lombardije. De aanvalslustige Zeeuw eindigde in zijn eerste grote ronde als twaalfde in het eindklassement en blonk uit in de bergen. Van Hummel (27) groeide vorig jaar in een aantal massasprints en als nummer laatst in het algemeen klassement uit tot cultheld in de Tour, waarin hij met zijn ploeg debuteerde. De Tourorganisatie toonde zich zeer ingenomen met de strijdlustige Nederlanders, onder wie de uitblinkende Albert Timmer (24).

Iwan Spekenbrink, teammanager van de Skil-Shimanoploeg, toonde begrip voor de keuze van ASO, nog altijd de machtigste factor in de wielersport. „Stiekem hoop je natuurlijk op goed nieuws. We hebben het vorig jaar goed gedaan en zijn inmiddels een stapje gegroeid. Maar we wisten ook dat er met RadioShack en Team Sky twee grote ploegen waren bij gekomen en dat ook BMC zich enorm had ontwikkeld.”

Volgens Daan Luijkx, manager van Vacansoleil, stond ASO voor een lastige keuze. „Wedstrijddirecteur Pescheux vertelde me dat wij de eerste reserve waren en als laatste zijn afgevallen.” Luijkx pleitte opnieuw voor een duidelijke ranglijst van ploegen. „Het is vreemd dat een ploeg op basis van een papiertje van twee jaar geleden nu mag meedoen. De eerste achttien teams moeten gewoon zeker zijn van deelname aan de grote wedstrijden.”