Niks lening kwijtschelden

Studenten lenen steeds meer geld: maandelijks gemiddeld 320 euro.

Over de lening bestaan veel misverstanden: over de schuld betaal je toch geen rente?

Illustratie Roel Venderbosch

Enig idee hoeveel rente de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) rekent over een studielening? Ruim de helft van de studenten heeft in ieder geval geen flauw benul.

Studenten zijn slecht op de hoogte van de voorwaarden van lenen bij de DUO, bleek uit een onderzoek van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) uit 2009. ‘Een relaxte studententijd’ is voor veel studenten reden om geld bij te lenen. Over de gevolgen denken ze weinig na.

De basis van dit probleem ontstaat al vroeg. Daarom is deze maand de campagne Zonder geld ben je nergens gestart, met als doel jongeren beter voor te lichten over geld. Gisteren beantwoordde prinses Máxima samen met experts uit de financiële sector vragen van jongeren over omgaan met geld op een speciale hyvespagina.

Een eerstejaars student leent gemiddeld 320 euro per maand. Dat betekent dat de studieschuld in vier jaar tijd kan oplopen tot minimaal 15.360 euro, exclusief rente. In 2009 was dit nog 12.500 euro (inclusief rente). En vier jaar daarvoor was het een kleine 10.000 euro (inclusief rente).

Dat leidt tot problemen. In 2008 kregen 63.000 afgestudeerden bezoek van een deurwaarder. Om dat te voorkomen kunnen afgestudeerden een draagkrachtmeting aanvragen. Bij een laag inkomen kan het maandelijkse aflossingsbedrag naar beneden worden bijgesteld. Ruim 20.000 afgestudeerden bleken in 2009 helemaal niet in staat iets af te lossen.

Het Nibud noemt de situatie zorgelijk en roept de DUO op studenten beter voor te lichten. Vooralsnog heeft de DUO daar niets mee gedaan. „De studielening is een verworven recht. We willen het studenten niet onnodig moeilijk maken om daar een beroep op te doen”, laat een woordvoerder van de DUO weten.

Daarom zetten we de vier meest voorkomende misverstanden over studieleningen op een rij:

1Over een studielening bij de DUO betaal ik geen rente

Fout. Een lening bij de DUO is een rentedragende lening. De rente gaat lopen vanaf het moment dat je lening ingaat.

2De rente die DUO berekent is altijd gelijk en relatief laag

Vergeleken met andere leningen is de rente die je over een studieschuld betaalt inderdaad laag. Maar toch kunnen er flinke verschillen in zitten. De rente wordt bepaald op basis van de rentestanden in het jaar dat je afstudeert en voor vijf jaar vastgezet. Studeerde je in 2009 af, dan betaal je 2,39 procent rente. Was het 2008 dan heb je pech, want toen stond de rente op 4,17 procent.

3Basis- en aanvullende beurs krijg je van de overheid

Alleen als je binnen tien jaar na aanvang van je studie afstudeert, worden de basisbeurs en de aanvullende beurs omgezet in een gift. Lukt dat niet, dan wordt de gift omgezet in een schuld.

4Een studielening wordt na vijftien jaar kwijtgescholden

Helaas, dat is een fabeltje. Alleen als het maandbedrag gedurende de gehele aflossingsperiode lager is dan berekend door de DUO, kan de restschuld worden kwijtgescholden. Let wel: ook het inkomen van je partner moet worden meegerekend. Op kwijtschelding hoef je dus echt niet te rekenen.

    • Karen Peeters