Nederland kort

Marinefregat Tromp schakelt opnieuw piraten Somalië uit

Den Haag. Het marinefregat Hr. Ms. Tromp heeft bij Somalië opnieuw zeventien verdachte piraten uitgeschakeld. Dat gebeurde zondagavond en gisteren, zo heeft Defensie gisteren meegedeeld. Het is het derde succes in twee dagen tijd. Eerder afgelopen zondag had de Tromp al twaalf piraten opgepakt, ontwapend en weer vrijgelaten. Daarna werden nog eens zeven personen op twee boten ontdekt, die met het naderen van het fregat ladders en wapens overboord gooiden. Gisteren werden op aanwijzing van een Zweeds patrouillevliegtuig twee aanvalsboten en een moederschip van mogelijke piraten opgespoord. Ze gaven zich over, en zijn inmiddels vrijgelaten. De Tromp doet mee aan de antipiraterijmissie Atalanta van de EU. Inmiddels zijn daarin ruim 130 piraten ontwapend. Van hen nam de Tromp er 61 voor zijn rekening. (ANP)

Arnhem ziet af van aanleg stadshaven

Door onze correspondent

Enschede. In Arnhem komt geen nieuwe haven als onderdeel van een opknapbeurt van de zuidelijke binnenstad. Dat hebben SP, VVD, GroenLinks en D66 afgesproken tijdens de collegeonderhandelingen. De SP is ‘in ruil’ daarvoor bereid de aanleg van een terminal te accepteren bij het nieuw te bouwen centraal station. De haven vormde een belangrijk onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

CO

2-opslag opnieuw ter discussie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De twee voormalige gasvelden onder Barendrecht zijn „technisch-geologisch gezien” ongeschikt om er CO2 in op te slaan. Dat stelt een geoloog op basis van onderzoek dat in opdracht van minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) werd geschreven maar nooit is gepubliceerd. In een uitzending van het tv-programma Zembla werd melding gemaakt van het onderzoek. GroenLinks-Kamerlid Vendrik wil een spoeddebat hierover. De Tweede Kamer ging in november vorig jaar akkoord met de omstreden proef zonder van het rapport kennis te hebben kunnen nemen.

Zestien jaar cel voor moord Veenendaal

UTRECHT. De rechtbank in Utrecht heeft gisteren drie Roemenen van 27, 28 en 31 jaar veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank heeft het drietal zich schuldig gemaakt aan gekwalificeerde doodslag bij de overval op een woning in Veenendaal en aan diefstal met geweld. Een vierde verdachte kreeg een lagere straf vanwege zijn jonge leeftijd. Volgens de rechtbank zijn de vier verdachten op kille en berekenende wijze te werk gegaan bij de overval op de woning van de 67-jarige man die samenwoonde met zijn 100-jarige moeder. Ze sloegen hem tegen de grond en bonden hem vast met zijn stropdas. Ze toonden geen enkel respect voor menselijke waardigheid, aldus de rechtbank. (ANP)

Meer meldingen ziekte van Lyme

Bilthoven. Huisartsen hebben vorig jaar 22.000 mensen in hun praktijk gehad die door een tekenbeet de ziekte van Lyme hadden opgelopen, vijfduizend meer dan in 2005. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren. De resultaten zijn bekendgemaakt in het kader van de Week van de Teek, deze week. Eerder onderzoek wees uit dat jaarlijks ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet oplopen. Mensen lopen vooral in de maanden mei tot en met augustus het risico een tekenbeet op te lopen. Ongeveer een op de vijf teken, die leven in bossen, tuinen en parken, is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. (ANP)