Leiders veroordelen aanslagen in Moskou

Vanuit de hele wereld hebben regeringsleiders hun afschuw uitgesproken over de terreuraanslagen, gisteren, in Moskou. Twee vrouwelijke zelfmoordenaars bliezen zich daar tijdens de ochtendspits in twee afzonderlijke metrotreinen op, met tientallen doden tot gevolg. Het waren de zwaarste aanslagen in de Russische hoofdstad in zes jaar.

Onder anderen de Amerikaanse president Obama, de Franse president Sarkozy, de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Brown veroordeelden gisteren de terreuraanslagen.

Het dodental van de aanslagen is inmiddels gestegen tot 39, en de autoriteiten houden er rekening mee dat dit aantal nog verder zal oplopen. De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar het Kremlin geeft moslimrebellen uit de Kaukasus de schuld. Voor vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd.

President Obama zei dat het „Amerikaanse volk naast het Russische staat in de strijd tegen gewelddadig extremisme en afschuwelijke terreuraanslagen”. President Sarkozy zei dat er geen verschil bestaat tussen de aanslagen in New York in 2001 en de aanslagen in Moskou. „Als Moskou wordt aangevallen, worden we allemaal aangevallen”, zei hij. VN-secretaris-generaal Ban sprak van een „gruwelijke daad”.

De Russische premier Poetin noemde de aanslagen gisteren „afschuwelijk” en zei dat „de autoriteiten alles zullen doen om de misdadigers te straffen”. President Medvedev had daarvoor de aanslagen „beestachtig” genoemd en verklaard dat alle terroristen „zonder pardon” zouden worden „opgespoord en uitgeroeid”.

Het Kremlin houdt moslimrebellen uit de Kaukasus verantwoordelijk voor de aanslagen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei gisteren niet uit te sluiten dat de daders van de aanslagen geholpen zijn door moslimstrijders in Afghanistan en Pakistan. Russische regeringsfunctionarissen hebben eerder gezegd dat de Kaukasische rebellen banden hebben met Al-Qaeda. Analisten zien echter eerder een verband met het harde optreden van de autoriteiten in de regio. (AP, AFP, Reuters)