Kort nieuws Wetenschap

Supertasker belt, luistert, denkt en rijdt auto tegelijk

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 30 maart. Tweeënhalf procent van de automobilisten kan tegelijkertijd luisteren, nadenken, praten én autorijden zonder dat een van die dingen onder het multitasken lijdt. Zij kunnen dus bellen zonder zichzelf of hun medeweggebruikers in gevaar te brengen. Amerikaanse psychologen beschrijven dit binnenkort in Psychonomic Bulletin and Review. De meeste chauffeurs overschatten hun eigen rijvaardigheid en aandachtsspanne. De psychologen lieten 200 proefpersonen in een autosimulator reageren op een virtuele auto, die vaak abrupt remde, terwijl ze tegelijkertijd via een ‘oortje’ een eenvoudige taak moesten uitvoeren met woordjes onthouden en heel simpel rekenen. Vijf proefpersonen scoorden goed bij de taak zonder dat hun reactievermogen als chauffeur verslechterde. Deze supertaskers zijn dus zeldzaam.

Vleermuis zendt op twee frequenties

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 30 maart. Als een vleermuis met echolocatie zijn omgeving verkent, hoort hij soms zijn eigen echo’s als hij alweer aan zijn volgende roep begonnen is. Maar er is een methode om verwarring te voorkomen, aldus Proceedings of the National Academy of Sciences (online). De grote bruine vleermuis uit Noord-Amerika (Eptesicus fuscus) roept zijn eerste serie sonarpulsen een paar kilohertz hoger, en de volgende weer wat lager. Dan zijn de echo’s van de twee series te onderscheiden. Meestal wachten vleermuizen met het uitzenden van een volgende serie sonarpulsen tot de echo’s van de vorige serie zijn weggestorven. Maar dat lukt niet meer als er rondom heel veel obstakels zijn.

Octopus ziet liever high-definition-tv

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 30 maart. Octopussen die niet reageerden op videobeelden van bijvoorbeeld soortgenoten blijken wel iets te zien in high-definition-televisie. Waarschijnlijk komt dat niet alleen door de hogere resolutie, maar ook door het horizontaal en verticaal beeldschrijven tegelijk. Biologen uit Sydney deden de ontdekking bij het voorbereiden van onderzoek naar octopuspersoonlijkheden, schrijven ze in Journal of Experimental Biology (online, maart). Dat kunnen ze nu dankzij HD-tv experimenteel aanpakken.

Lachende hyena

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 30 maart. Elke gevlekte hyena (Crocuta crocuta) lacht anders. Zo herkennen zij elkaar, denken onderzoekers van Berkeley University. Daar leeft sinds 1985 een groep gevlekte hyena’s in gevangenschap. Hyena’s leven in groepen van enkele tientallen dieren. De groepsleden communiceren door lachen, janken en grommen. Hyena’s lachen vooral als ze samen van een prooi eten; het klinkt als grinniken. Ze doen dat allemaal verschillend, blijkt nu: oudere hyena’s lachen lager dan jongere, en onderdanige hyena’s variëren meer dan dominante. De onderzoekers zagen dat hyena’s vooral lachten uit frustratie dat ze niet bij het eten konden. (Video: www.nrc.nl/wetenschap.)