Kort nieuws Voorpagina

Deeltjesversneller in Genève eindelijk in werking gezet

Genève, 30 maart. De LHC in Genève, de grootste deeltjesversneller ter wereld, is er vanmiddag in geslaagd om botsingen van protonenbundels tot stand te brengen. Daarmee is het apparaat eindelijk in werking. Anderhalf jaar geleden werd het apparaat met veel fanfare in gebruik genomen, maar het werd vrijwel meteen getroffen door storingen van de magneten. Pagina 8

Overleg PvdA-D66 A’dam loopt stuk

Amsterdam, 30 maart. De collegeonderhandelingen in Amsterdam tussen PvdA en D66 zijn vannacht alsnog stukgelopen op de positie van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher. De PvdA wil nu verder onderhandelen met GroenLinks, de huidige coalitiepartner, en de VVD. Pagina 3

Generaal betreurt kritiek op homo’s

Rotterdam, 30 maart. De Amerikaanse oud-generaal John Sheehan heeft gisteren spijt betuigd over zijn bewering dat de val van Srebrenica onder andere te maken had met de aanwezigheid van homo’s in het Nederlandse leger. Dat heeft Defensie bekendgemaakt. Pagina 2

Rechter kan Hoge Raad hulp vragen

Den Haag, 30 maart. Rechters krijgen de mogelijkheid om aan de Hoge Raad direct hulp te vragen bij de interpretatie van (nieuwe) rechtsregels. Dat staat in een nog niet openbaar gemaakt voorstel van demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie). Pagina 2

Rat raakt verslaafd aan vet voedsel

Rotterdam, 30 maart. Vet voedsel is voor ratten neurobiologisch op dezelfde manier verslavend als drugs, zo blijkt uit onderzoek. Rattenhersenen krijgen in het begin een kick van vet voedsel. Na enkele weken heeft de rat meer junkfood nodig. Pagina 8

Plan: geen subsidie duurzame energie

Den Haag, 30 maart. Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil een einde maken aan de exploitatiesubsidie voor groene energie. Pagina 13

Vancansoleil en Skil niet naar Tour

Rotterdam, 30 maart. De Nederlandse wielerploegen Skil-Shimano en Vacansoleil hebben geen uitnodiging gekregen om deze zomer deel te nemen aan de Ronde van Frankrijk. Pagina 11