Kort nieuws Kunst

Els Odijk nieuwe directeur van de Rijksakademie

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 30 MAART. Janwillem Schrofer neemt na ruim 25 jaar afscheid als directeur van de Rijksakademie in Amsterdam. Hij wordt per 1 mei opgevolgd door Els Odijk, die al sinds 2000 directielid is van de Rijksakademie. Onder leiding van Schrofer veranderde de Rijksakademie van een traditionele academie in een werkplaats voor internationale kunstenaars, die twee jaar lang ongestoord in een eigen atelier kunnen werken. Hij was ook de bedenker van de Open Ateliers, de openstellingsdagen waar jaarlijks de internationale kunstwereld op af komt om nieuw talent te ontdekken. Schrofer gaat met pensioen, maar zal na 1 mei nog wel als zelfstandig adviseur betrokken blijven bij met name de aanstaande renovatie van de Kavallerie-Kazerne waarin de Rijksakademie is ondergebracht.

Actrice June Havoc (97) overleden

Stamford, 30 maart. De Amerikaanse Broadway-actrice June Havoc is zondag gestorven in haar woonplaats Stamford, Connecticut. Zij speelde danseres Gladys Bumps in de musical Pal Joey (1940) en Joodse secretaresse vol zelfhaat in de film Gentleman’s Agreement (1947), maar ze is vooral bekend doordat haar tragische jeugd als kindster Baby June werd verwerkt in de musical Gypsy (1959), geschreven door haar zus, de stripteaseuse Gypsy Rose Lee. Havoc stond als tweejarige reeds op de planken. Toen haar showbizzjeugd voorbij was verviel ze in armoede. Tijdens de depressie in de jaren dertig leidde zij een zwervend bestaan als marathondanseres die op busbankjes sliep, terwijl haar moeder en zus in weelde leefde. Pas in 1936, toen ze een rol kreeg in de musical Forbidden Melody, maakte ze een comeback. Haar zwerversjaren verwerkte ze in de musical Marathon 33 (1963). (AP)

Jazzgitarist Herb Ellis (88) overleden

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 30 maart. De Amerikaanse jazzgitarist Herb Ellis is zondag op 88-jarige leeftijd overleden. Ellis leed aan Alzheimer. Hij was bekend om zijn swingend ritmische jazzstijl met countryinvloeden. Ellis speelde in de jaren vijftig met bassist Ray Brown in het beroemde trio van Oscar Peterson. Met hem maakte Ellis grote tournees in de concertserie Jazz at the Philharmonic. De gitarist toerde met Ella Fitzgerald, en nam daarnaast vele eigen albums op. Ook was hij oprichter van The Great Guitars, met de gitaristen Charlie Byrd en Barney Kessel.

Stadspenning voor Anthon Beeke

AMSTERDAM, 30 MAART. Grafisch ontwerper Anthon Beeke heeft maandag de Frans Banninck Cocq Penning gekregen van de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA, Cultuur). Beeke wordt onder meer geroemd om de affiches die hij ontwierp voor grote Nederlandse theatergezelschappen en musea. De Frans Banninck Cocq Penning is bedoeld voor personen die zich ten minste tien jaar lang hebben ingezet voor Amsterdam. (ANP)

Restaurateur van Westertoren dood

AMERSFOORT, 30 maart. Restauratiearchitect Walter Kramer, die de Amsterdamse Westertoren restaureerde, is zaterdag in Amersfoort op 72-jarige leeftijd overleden. Kramer was een autoriteit op het gebied van de monumentenzorg. Hij was betrokken bij de restauraties van de Amsterdamse Noorderkerk, de Beurs van Berlage, en Kasteel Nederhemert in de Bommelerwaard. Kramer was medeoprichter van de Monumentenwacht, het tijdschrift Monumenten, het Nationaal Restauratie Centrum en de Vakgroep Restauratie. (ANP)

‘Bolsjoi Theater heropent in 2011’

Moskou, 30 maart. Het Bolsjoi Theater in Moskou, dat sinds 2005 verbouwd wordt, zal heropenen in 2 oktober 2011. Dat heeft de directeur Anton Getman gezegd. De verbouwing van het huistheater van het Bolsjoj Ballet en de Bolsjoi Opera heeft al veel vertraging en budgetoverschrijding opgelopen. Eigenlijk zou het in 2008 opengaan. De restauratie kost 470 miljoen euro. Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke verduistering van verbouwgeld. (AFP)