Kort nieuws Economie

Griekenland blijft hoge rente betalen op staatsobligaties

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 30 maart. De zevenjaarsstaatslening die Griekenland gisteren aankondigde heeft zoals verwacht 5 miljard euro opgebracht. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën laten weten. Wel is de rente op de lening hoger dan gehoopt. Griekenland betaalt 3,25 procentpunt meer dan de rente op vergelijkbare Duitse staatsleningen. Een daling van het renteverschil met Duitsland, als gevolg van het compromis over steun aan Griekenland dat vorige week in Europees verband werd afgesloten, heeft zich nauwelijks voorgedaan.

Oplages kranten dalen 3 procent

Amsterdam, 30 maart. De oplages van de betaalde Nederlandse dagbladen zijn in het vierde kwartaal van 2009 gedaald tot onder de 3,5 miljoen exemplaren. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2008 is dat een daling van gemiddeld 3 procent, blijkt vandaag uit gegevens van Het Oplage Instituut. Slechts twee kranten slaagden erin hun oplage in het vierde kwartaal van vorig jaar zo goed als gelijk te houden. Dat zijn Het Parool met een totaal verspreide oplage van 89.043 en de Barneveldse Krant, die dagelijks 11.234 exemplaren verkocht. (ANP)

Onderhandelingen over cao KPN vast

Den Haag, 30 maart. De onderhandelingen over een nieuwe cao, sociaal plan en pensioenregeling bij KPN zijn gestrand. De vakbonden kunnen zich niet vinden in de voorstellen van het telecombedrijf over de nieuwe pensioenregeling. De gezamenlijke vakbonden hebben dit gisteren bekendgemaakt. De voorstellen komen neer op een versobering van de regeling voor nieuwe medewerkers, vinden Abvakabo FNV, Qlix, CNV Publieke Zaak en VPP. „De pensioenrisico's verschuiven op termijn volledig van KPN naar de medewerkers en pensioengerechtigden”, aldus de bonden. (ANP)

Import gebruikte auto stijgt 8 pct

Amsterdam, 30 maart. Steeds meer Nederlanders importeren zelf hun tweedehandsauto en ook dealers hebben deze markt ontdekt. In 2009 zijn volgens brancheorganisatie Bovag ruim 78.000 occasions uit het buitenland gehaald, een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit betekent dat jaarlijks een op de tien gebruikte auto’s die particulieren bij autobedrijven kopen, uit het buitenland komt. Vooral Duitsland is populair, zowel vanwege de prijzen als het grote aanbod. De merken Audi, BMW, Mercedes-Benz en Volvo in de leeftijdscategorie 1 tot 4 jaar blijken favoriet. (ANP)