Kort nieuws Buitenland

Zeerovers uit Somalië gijzelen 100 Indiase zeelui

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 maart. Somalische piraten hebben naar schatting honderd Indiase opvarenden op ongeveer zeven verschillende boten overmeesterd. Dat hebben Indiase scheepvaartautoriteiten, marinefunctionarissen en buitenlandse diplomaten verklaard tegenover internationale persbureaus en de krant The Times of India. De Indiase autoriteiten onderzoeken de kwestie, zo heeft een marinefunctionaris vandaag verklaard. Volgens verschillende mediaberichten werden de dhows , traditionele handelsbootjes, tussen vrijdag en zondag gekaapt terwijl ze goederen vervoerden van en naar Somalië. Niet eerder kregen Somalische piraten zo’n grote groep opvarenden in hun greep.

Israël laat kleren door naar Gaza

Gaza, 30 maart. Israël zal voor het eerst sinds zijn blokkade van de Gazastrook in 2007 begon een lading kleren en schoenen doorlaten. Dat hebben Palestijnse functionarissen gisteren meegedeeld. Israël probeert met de blokkade het Hamas-bewind in de Gazastrook te ondermijnen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft er acht dagen geleden tijdens een bezoek aan de Gazastrook bij Israël op aangedrongen de blokkade te versoepelen, omdat deze neerkomt op een collectieve straf voor de 1,5 miljoen inwoners. Op de lange lijst van verboden goederen staan bouwmaterialen, maar ook potloden en boeken. (Reuters)

Iran bevrijdt in Pakistan diplomaat

Teheran, 30 maart. Iraanse veiligheidsagenten hebben in een „complexe operatie” een Iraanse diplomaat bevrijd die in 2008 in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, was ontvoerd. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie vandaag bekendgemaakt. De diplomaat is volgens de Iraanse consul-generaal in Peshawar inmiddels terug in Iran. Noch de consul-generaal noch de televisie gaf bijzonderheden over de bevrijdingsoperatie of waar deze had plaatsgehad. (AP)

Mexico: drugsstrijd eist levens jongeren

Mexico-stad, 30 maart. Tien Mexicaanse jongeren zijn zondag gedood in de deelstaat Durango, vermoedelijk door leden van een drugskartel. Dat heeft justitie in Durango gisteren bekendgemaakt. De jongeren, in de leeftijd van 8 tot 21 jaar, zaten in een pick-uptruck en stopten niet voor een illegale wegversperring van de bende. De bendeleden openden vervolgens het vuur en wierpen granaten naar de auto. Voor de aanslag van twee weken geleden op drie mensen met banden met het Amerikaanse consulaat in Ciuadad Juárez is vrijdag een verdachte aangehouden. Het gaat om een leider van de Barrio Azteca-bende, die zowel in Mexico als in de VS opereert. (AP)

Amnesty wil cijfers doodstraf China

LONDEN, 30 maart. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept China op klaarheid te verschaffen over het aantal mensen dat jaarlijks terechtgesteld wordt. Volgens Amnesty werden vorig jaar in China „duizenden” executies uitgevoerd, meer dan de rest van de wereld bij elkaar. Volgens het jaarrapport zijn in 2009 ten minste 714 mensen geëxecuteerd in achttien landen. Van China zijn geen officiële cijfers bekend. Na China komt Iran, (met minimaal 388 executies), Irak (ten minste 120 executies), Saoedi-Arabië (zeker 69 executies) en de Verenigde Staten (52 executies). Vorig jaar werden ruim tweeduizend mensen in 56 landen ter dood veroordeeld. (Reuters)

‘Kapitein Dragan’ terug naar Kroatië

CANBERRA, 30 maart. De voormalige Servisch-Kroatische commandant Dragan Vasiljkovican alias Daniel Sneddon kan worden uitgewezen naar Kroatië. Dat heeft het Australische hooggerechtshof vanochtend bepaald. Met de uitspraak komt een eind aan vier jaar juridisch getouwtrek over de tot Australiër genaturaliseerde Vasiljkovican, die bekendstond als ‘Kapitein Dragan’. De commandant, die eerder voor het Joegoslavië-tribunaal optrad als getuige ter verdediging van de voormalige Servische president Slobodan Milosevic, wordt ervan verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor de moord op burgers tijdens de oorlog tussen Serviërs en Kroaten van 1991 tot 1993. (AP)