Kort nieuws Binnenland

Deel rechtszaak tegen pedoseksueel moet opnieuw

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 maart. Een deel van de rechtszaak tegen pedoseksueel Sytse van der V. moet over. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag bepaald. De pedoseksueel had cassatie ingesteld tegen een veroordeling voor vier zedendelicten met minderjarige jongens. Hij werd daarvoor in juni 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 9 voorwaardelijk. De Hoge Raad bevestigt nu het verweer van Van der V.’s advocaten dat voor het misbruik van één van de slachtoffers niet is aangetoond dat dat plaatsvond gedurende de periode augustus 2006 tot en met juni 2007.

Hof wijst klacht om Srebrenica af

Den Haag, 30 maart. Het gerechtshof in Den Haag zal de klachten van de Moeders van Srebrenica tegen de Verenigde Naties niet in behandeling nemen. Dat maakte het hof vandaag bekend. De nabestaanden van de slachtoffers van de genocide in 1995 verwijten de VN tekortgeschoten te zijn bij de bescherming van de bevolking. De VN kan volgens het hof niet voor de rechter worden gedaagd, omdat dit de uitvoering van internationale VN-taken zou belemmeren. (ANP)

Antillen kosten Rijk 100 miljoen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 maart. Inlijving van de drie Antilliaanse eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius bij Nederland kost de rijksbegroting jaarlijks ten minste 100 miljoen euro. Het exacte bedrag is nog niet bekend omdat onduidelijk is op hoeveel geld het grootste eiland, Bonaire, kan rekenen. Van de minimaal 100 miljoen komt 80 miljoen voor rekening van de departementen in Den Haag. Dat blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) vanochtend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Asiel voor Somaliër blijft individueel

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 30 maart. Demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) blijft asielaanvragen van Somaliërs individueel beoordelen. Dat heeft hij vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Onlangs oordeelde de Raad van State dat Justitie onvoldoende duidelijk had gemaakt waarom een Somalische asielzoeker geen recht had op een verblijfsvergunning. Hirsch Ballin erkent dat de situatie in Centraal- en Zuid-Somalië „zorgwekkend” is, maar volgens hem loopt niet iedereen die terugkeert gevaar.

Dodelijk ongeval is mogelijk opzet

Ooltgensplaat, 30 maart. Bij een verkeersongeval gisteren in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee is mogelijk sprake geweest van opzet. Tussen het slachtoffer en de veroorzaker van het ongeval zou al jaren sprake zijn van onenigheid, aldus de politie. Een 55-jarige fietsende man kwam om het leven toen hij rond half twaalf werd geschept en meegesleurd door een auto. De bestuurder reed na het ongeval door. De 63-jarige autobestuurder uit Oude Tonge is aangehouden. (ANP)

VNG: lasten burger gaan flink omlaag

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 30 maart. Gemeenten en waterschappen gaan intensiever samenwerken. Dat levert een jaarlijkse besparing op van 380 miljoen euro en lastenverlichting voor burgers, zo hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) gisteren aangekondigd.