Jack krijst en jammert, en Meg rookt

The White Stripes: Great White Northern Lights

dvd + cd

The White Stripes: Under Great White Northern Lights. Emmett Malloy, regie ****

In de zomer van 2007 tourde het duo The White Stripes door Canada, langs steden, en plaatsjes waar zelden rockgroepen komen.

Bovendien gaven ze verrassingsconcerten: overal waar ze ’s avonds speelden, verschenen ze overdag op dorpspleinen om voor het samengedromde publiek een akoestische show te geven. De optredens werden een uur tevoren via internet aangekondigd, vertelt Jack White in de documentaire Under Great White Northern Lights, die regisseur Emmett Malloy over de tour maakte.

De documentaire is gefilmd in de sobere stijl van The White Stripes – grotendeels zwart-wit – met indrukwekkende scènes waarin Jack zich gedraagt als de duivel in een instrumentenwinkel; schakelend van gitaar naar jankend orgel en razendsnel bespeelde mandoline, ondertussen krijsend en jammerend zoals alleen Jack White dat kan.

Zodoende krijgen we, hoewel spaarzaam, inzicht in de verhouding tussen de sociale, opgewonden Jack en de zwijgzame Meg White, die vooral sigaretten rookt en in de verte staart. Jack smeekt haar om te zeggen dat het niet aan hem ligt dat ze zo weinig zegt – en dat doet ze: „Ik ben gewoon rustig”.

Nu The White Stripes al een tijdje niet optreden, wegens vliegangst van Meg, stemt het nostalgisch om het duo zo bezig te zien.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho