Internationaal kort

Dreigende taal van Noord-Korea over toerisme in de zone

SEOUL. Noord-Korea dreigt met „onvoorspelbare incidenten en verlies van mensenlevens” als Zuid-Korea doorgaat met toeristische reizen naar de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen. Dit heeft een militaire woordvoerder in Pyongyang gezegd. De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen vrijdag op nadat een Zuid-Koreaans marineschip in de Gele Zee na een explosie was gezonken. Duikers probeerden gisteren het wrak te bereiken en gingen tevergeefs op zoek naar 46 vermiste opvarenden. 58 marinemensen konden vrijdag worden gered. De explosie, waarvan de oorzaak onbekend is, deed zich voor in het betwiste maritieme grensgebied tussen de twee Korea’s, waar zich in het verleden verschillende gewapende incidenten hebben voorgedaan. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Tae-young, zei gisteren dat het schip waarschijnlijk op een mijn is gevaren, die mogelijk van Noord-Korea afkomstig is. (AP, Reuters)

Partij Berlusconi wint misschien vier regio’s

ROME. Uit voorlopige uitslagen blijkt dat de partij van de Italiaanse premier Berlusconi bij de regionale verkiezingen, die zondag en gisteren werden gehouden, winst heeft behaald. Twee regio’s waar de centrum-rechtse partij al de grootste was blijven in handen van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid (PdL). De partij wint waarschijnlijk ook in twee regio’s waar voorheen de oppositie de grootste was. Maar de strijd is nog niet gestreden: in twee cruciale regio’s, Lazio met de hoofdstad Rome en Piedmonte in het noorden, lijkt er sprake van een nek-aan-nek race tussen de PdL en en de centrum-linkse oppositie. De oppositie wint volgens de eerste uitslagen waarschijnlijk in in zeven van de dertien regio’s. De verkiezingen worden gezien als een test voor het leiderschap van de premier, die geplaagd wordt door grote schandalen. De opkomst was 65 procent, zo’n 7 procent lager dan bij de laatste regionale verkiezingen in 2005. (AP)

Lees vandaag meer nieuws over de verkiezingen op nrcn.nl

Jongen komt om bij bomaanslag Athene

Athene. Bij een bomaanslag in een woonwijk in de Griekse hoofdstad Athene is zondag een vijftienjarige Afghaanse jongen om het leven gekomen. Zijn tienjarige zus en zijn moeder raakten licht gewond. De jongen zou op de bom zijn gestuit terwijl hij vuilnis doorzocht. De ontploffing was vlakbij een instituut waar ambtenaren getraind worden. Het is nog niet bekend wie de bom heeft gelegd. Radicaal linkse groeperingen plegen vaker kleine bomaanslagen in Athene, maar daarbij vallen doorgaans geen doden of gewonden. Vorige week werden drie bomaanslagen, op de kantoren van een extreemrechtse politieke partij, een immigratiecentrum van de politie en het huis van een Pakistaanse immigrantenleider, opgeëist door een anarchistische groepering die zegt aandacht te willen vragen voor racisme in Griekenland. (AP)

Premier Thailand wil parlement ontbinden

BANGKOK. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft gisteren aangeboden om tegen het einde van het jaar het parlement te ontbinden. Dat heeft hij gedaan tijdens twee uur durende onderhandelingen met de oppositie, die net als zondag werden uitgezonden op de nationale televisie. Zijn tegenstanders hebben dit compromis niet meteen geaccepteerd. Demonstranten eisten de afgelopen twee weken in de Thaise hoofdstad Bangkok dat de premier af zou treden. De in het rood geklede demonstranten riepen de premier op om binnen vijftien dagen actie te ondernemen, maar het lijkt erop dat zij overwegen die deadline uit te stellen. Het is niet duidelijk of er nog nieuwe gesprekken zullen volgen. (AP)

Protest in Somalië tegen Al-Shabaab

MOGADISHU. Honderden vrouwen en kinderen hebben gisteren in de Somalische hoofdstad Mogadishu gedemonstreerd tegen de radicaal-islamitische rebellen van Al-Shabaab, de extremistische groepering die banden onderhoudt met Al-Qaeda. De demonstranten zijn woedend omdat leden van Al-Shabaab vorige week graven van geestelijken zouden hebben opengemaakt. Ook protesteren ze tegen de de invloed van buitenlandse rebellen in Somalië. Mogadishu is al jaren het toneel van gevechten tussen extremisten en soldaten van de machteloze regering. (AP)

Nog 153 kompels vast in Chinese kolenmijn

XIANGNING. Reddingswerkers hebben gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag geen contact gehad met de 153 mijnwerkers die in China gevangen zitten in een ondergelopen mijn. De reddingswerkers proberen de mijn, die zaterdag is ondergelopen, in ploegendienst leeg te pompen. Volgens het staatspersbureau Xinhua konden eerder 108 kompels in veiligheid worden gebracht. Het ongeluk deed zich voor in de Wangjialing-mijn in de provincie Shanxi. De ramp werd waarschijnlijk veroorzaakt door mijnwerkers die bij het graven op oude ondergelopen mijnschachten stuitten. Als de reddingsoperatie mislukt zou het ongeluk een van de ergste mijnongelukken zijn in de laatste jaren. Vorig jaar stierven in China ruim 2.600 mijnwerkers bij ongelukken. In 2002 stierven bijna 7.000 kompels. (AP, Reuters)

Gaddafi: Nigeria moet Joegoslavië volgen

TRIPOLI. De Libische leider Moammar Gaddafi heeft gisteren voorgesteld dat Nigeria, in navolging van voormalig Joegoslavië, verdeeld wordt in verschillende landen, naar etnische groepen. Dat is volgens hem de oplossing voor het geweld in Nigeria. Twee weken geleden opperde Gaddaf al dat Nigeria in twee delen moest worden verdeeld, in een christelijk en islamitisch deel. Gisteren zei hij dat er „andere groepen zijn die, ongeacht hun religie, ook onafhankelijkheid eisen”. Nigeria heeft begin dit jaar verschillende uitbarstingen van etnisch-religieus geweld meegemaakt, die uitliepen op slachtingen van honderden Nigerianen. (AP)