Ierland start bank slechte leningen

Ierland introduceert vandaag een bank voor slechte leningen. De regering heeft die opgezet om banken te helpen bij het overbruggen van de crisis.

In eerste instantie zal de zogeheten National Asset Management Agency zich ontfermen over leningen ter waarde van 81 miljard euro. Het merendeel van die leningen betreft hypotheken voor de aankoop van woningen en grond, die in veel gevallen sterk in waarde zijn gedaald. De Ierse economie belandde in 2008 in een diepe recessie, mede doordat de sterk overspannen woningmarkt in elkaar zakte.

In tegenstelling tot de Britse en veel andere Europese regeringen, die onder druk van de crisis een direct aandeel in noodlijdende banken namen, besloten de Ieren een speciale nieuwe faciliteit te creëren, waar banken niet goed renderende leningen konden onderbrengen. De Europese Commissie heeft ingestemd met deze aanpak.

De instelling verstrekt de banken in ruil voor hun slechte leningen obligaties, waarmee ze geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank. De voorwaarden waaronder ze van deze faciliteit gebruik kunnen maken zouden later vandaag worden bekendgemaakt.

Het opzetten van de bank is omstreden. De grootste oppositiepartijen Fine Gael en Labour zijn erop tegen. Zij vrezen dat de regering een te grote last op zich neemt en de banken te makkelijk in staat stelt schoon schip te maken op kosten van de belastingbetaler.

De regering zou vandaag verder nieuwe eisen bekendmaken omtrent de kapitaalreserves die de banken in acht moeten nemen. Om daaraan te kunnen voldoen, zullen veel banken naar verwachting meer slechte leningen bij de nieuwe bank moeten onderbrengen. De beurs reageerde nerveus op de plannen van de regering.