Huurling met geweldig stel longen

Het gebeurt in de Arena zelden dat een voetballer van de tegenstander met een daverend applaus het veld afstapt. Het overkwam FC Groningen-speler Daley Blind, huurling van Ajax.

Goede linksbenige vleugelverdedigers zijn in het topvoetbal dun gezaaid. Bij FC Groningen kan trainer Ron Jans het zich echter permitteren om de van origine linksbenige Daley Blind als rechtervleugelverdediger op te stellen. De huurling van Ajax was zondag in de Arena te zien tegen zijn eigen werkgever.

Martin Jol, de trainer van de Amsterdamse opleidingsclub, vond het wel vermakelijk zijn pupil op die positie te zien voetballen. „Ik zou nooit op het idee zijn gekomen om Daley rechtsback te zetten”, zei Jol tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd die Ajax met 3-0 won. „Maar Jans wel.” Bij het verlaten van de persruimte vroeg de trainer van Groningen aan Jol wat hij met die opmerking bedoelde. „Niets”, antwoordde hij. „Ik vind het prima zo, als Daley maar speelt.” Dat stelt het grote talent zelf ook. „Ik kan overal voetballen, áls ik maar speel.”

Het was ondanks de nederlaag een mooie middag voor de net twintigjarige zoon van Danny Blind. Op de positie waar zijn vader onder trainer Johan Cruijff debuteerde in het shirt van Ajax, speelde hij in het blauwe tenue van FC Groningen een redelijke wedstrijd. Met rode voetbalschoenen bestreek hij de hele rechterflank en bleek hij met zijn rechterbeen ook voorzetten te kunnen geven. Urby Emanuelson was zijn directe tegenstander, maar de linksbuiten van Ajax moest voortdurend terug naar eigen helft door de offensieve daden van Daley Blind. In de 36ste minuut zette hij in een flits Tim Matavz vrij voor het doel. De spits van Groningen verprutste de opgelegde kans.

„Daley is een voetballer met een geweldig stel longen en heeft daardoor een enorm loopvermogen”, concludeerde Jol. „Hij is naar FC Groningen gekomen om zich technisch, tactisch en lichamelijk te verbeteren. Dat doet hij iedere keer weer. Zo’n pass op Matavz met buitenkant voet was echt geen toevalstreffer.” En Jans: „Daley is natuurlijk geen rechtervleugelverdediger. Maar het was voor hem óf op deze plek spelen óf op de bank zitten. Je kunt hem evenwel overal neerzetten. Ik heb Daley ook al op het middenveld laten voetballen, in een aanvallende en verdedigende rol. Het gaat hem allemaal heel gemakkelijk af.”

Het was apart dat Daley Blind zondagmiddag in de tweede helft aan de zijlijn kwam te voetballen voor de neus van zijn vader, die als assistent fungeert van Jol. „Zonder mijn eigen werk eronder te laten lijden, heb ik aandachtig gekeken hoe hij het deed”, erkent Danny Blind die altijd terughoudend is geweest over zijn talentvolle zoon. „Hij had een hectische week achter de rug met al die media-aandacht. Dit was een van zijn mindere duels voor FC Groningen. In andere wedstrijden was hij meer continu aanwezig.”

Vader Blind is er ook nog niet helemaal uit op welke plek zoon Daley in het elftal het beste tot zijn recht komt. „Op een of andere manier is hij als rechtsback goed gaan functioneren. Daley ging als middenvelder naar Groningen. Hij is natuurlijk ook geschikt om als linkervleugelverdediger te spelen. Maar als zijn kopkracht toeneemt en hij sterker wordt in de duels, zie ik in hem een ideale linker centrale verdediger. Hij is nu nog te veel voetballer. Voor de positie centraal in de defensie moet je meedogenlozer zijn. Dan kan Daley een bijna perfecte voetballer worden.”

Zo zou hij in de voetsporen treden van zijn vader, die als centrale verdediger alles won wat er op clubgebied valt te bereiken. „Maar Daley is een betere voetballer dan zijn vader”, meent Danny Blind. „Hij legt meer creativiteit in zijn spel. Daardoor kan hij ook op meer posities spelen.”

Qua mentale druk onderging Daley Blind zondag ook een aardige test. Er was immers over zijn hoofd in de media een discussie ontstaan of het wel kan dat huurlingen tegen hun werkgevers worden opgesteld. „Laat je niet gek maken en probeer je eigen wedstrijd te spelen”, had vader Danny zaterdag in een telefoontje hem een hart onder de riem gestoken. Met de pass op Matavz, die consequenties had kunnen hebben voor de titelaspiraties van Ajax, bewees Blind dat hij de club die hem opleidde niet wilde sparen. „Ik speel voor FC Groningen en ik wil winnen, want wij moeten de play-offs nog halen”, zei hij.

Vader Danny instrueerde net invaller Christian Eriksen hoe hij zijn zoon moest bespelen, toen Daley aangaf dat hij gewisseld wilde worden. De spieren in zijn benen gingen opspelen. Onder luid applaus verliet Daley het veld. Supporters zongen „Daley Blind is een echte Ajacied”, zoals ze ook altijd, zelfs in de moeilijkste tijden, achter zijn vader bleven staan. „Het deed me goed hoe het publiek op mij reageerde”, aldus de jonge Blind.

De komende maanden zal Ajax beslissen of hij wordt teruggeroepen naar Amsterdam. „We verhuren geen spelers voor vier jaar”, gaf Jol al een indicatie. Voor de plek van linksback ziet hij voorlopig meer in de kleine lichtgewicht Vurnon Anita (1,67 meter, 65 kilo), een tot verdediger omgevormde middenvelder.

    • Erik Oudshoorn