Generaal betreurt kritiek op homo's

De Amerikaanse oud-generaal John Sheehan heeft gisteren spijt betuigd over zijn bewering dat de val van Srebrenica onder andere te maken had met de aanwezigheid van homo’s in de Nederlandse strijdkrachten. Dat heeft Defensie bekendgemaakt.

Sheehan stuurde gisteren een e-mail aan generaal Henk van den Breemen, voormalig chef-staf. Daarin bood hij zijn excuses aan. Belangengroep Pink Army, die een rechtszaak tegen Sheehan had aangekondigd, ziet daar nu vanaf.

Sheehan deed zijn uitspraken twee weken geleden in een hoorzitting van een Amerikaanse Senaatscommissie over de toelating van openlijke homoseksuelen in het Amerikaanse leger. Daarbij zei hij dat hij van Van den Breemen had vernomen dat de Nederlandse krijgsmacht was verzwakt door toelating van homo’s. Van den Breemen, die samen met Sheehan in 1995 in Bosnië diende, deed de uitlatingen af als „onzin”.

Sheehan schrijft nu dat zijn geheugen hem in de steek heeft gelaten. Herinneringen aan enkele sociale kwesties uit die tijd noemt hij „inaccuraat”. Ook erkent hij dat de val van Srebrenica niets te maken had met individuen, maar met een gebrekkig mandaat waardoor de militairen niet konden optreden.

Defensie zegt tevreden te zijn over de excuses. Van den Breemen en Sheehan hebben ook telefonisch nog contact gehad.

De kwestie zorgde twee weken geleden voor veel opschudding in Nederland en Amerika. Premier Balkenende typeerde de uitspraken van Sheehan als „mallotig, onbestaanbaar en beneden alle peil”.

Lees de e-mail van Sheehan op nrc.nl/binnenland