geld kort

Belasting stijgt in kleine gemeenten meer dan in grote

Den Haag. De gemeentelijke belastingen stijgen dit jaar in grote gemeenten minder hard dan in kleine. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren heeft gepubliceerd. Gemeenten met meer dan 100.000 inwoners verwachten dit jaar 0,9 procent meer belasting in rekening te brengen dan vorig jaar. Gemeenten met minder dan 20.000 inwoners gaan uit van een stijging van 4,5 procent. Het verschil zit vooral in de onroerendezaakbelasting (ozb). De vier grootste gemeenten begroten samen dit jaar een lichte daling van de ozb met 0,4 procent. Utrecht en Den Haag begroten een opbrengstdaling. In Rotterdam stijgt de opbrengst met 0,1 procent en in Amsterdam is een stijging van 1 procent voorzien. (ANP)

Consumenten kopen weinig in buitenland

BRUSSEL. Consumenten kopen in Europa ondanks internet, open grenzen en de euro slechts gestaag meer artikelen over de grens. Van de Europeanen kocht 29 procent vorig jaar iets in een ander EU-land, tegen 26 procent in 2006. Online-aankopen ging van 6 naar 8 procent. EU-commissaris John Dalli (Consumentenbeleid) meldde dat gisteren na halfjaarlijks onderzoek. Hij waarschuwt consumenten dat ze veel voordeel laten liggen. Minstens de helft van de onlineproducten is ruim 10 procent goedkoper in een ander EU-land. Nederlanders behoren tot de Europese topdrie van kopers via internet: 59 procent kocht iets online. Maar slechts 12 procent van de Nederlanders schafte iets aan op een buitenlandse site. (ANP)

Woonbond: huren mogen omhoog

Amsterdam. De Woonbond wil graag harde afspraken maken met woningcorporaties en het nieuwe kabinet over de ontwikkeling van de huren in Nederland. De Woonbond meldde gisteren bereid te zijn om gedurende de volgende kabinetsperiode een jaarlijkse huurstijging te accepteren van 1 procent op de inflatie. Hierdoor moeten de huren in tijden van economische crisis en bezuinigingen betaalbaar blijven. Volgens de Woonbond moeten huurders een offer brengen om de woningmarkt gezond te maken. Een huurstijging van 1 procent huurstijging boven inflatie moet in vier jaar structureel een half miljard euro opleveren. (ANP)

VEH: stop discussie over hypotheekrente

Den haag. De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de overheid de dreiging van beperking van de aftrek van hypotheekrente wegneemt. De VEH pleit in een gisteren gepubliceerd rapport voor maatregelen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. De VEH denkt aan afschaffing van de overdrachtsbelasting, die moet worden betaald bij de aankoop van een woning. Bovendien is de vereniging voor het beperken van de doelgroep voor de sociale huursector. (ANP)