Geen toeslag Fyra, NS bood zwijggeld

NS-abonnementhouders hoeven vanaf 1 april geen toeslag meer te betalen in de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam. NS heeft sinds september vorig jaar zijn vaste klanten ten onrechte toeslagen in rekening gebracht voor de Fyra. Een frequente reiziger die achter de onregelmatigheid kwam, kreeg zwijggeld aangeboden.

De reiziger, hoogleraar rechtsgeschiedenis Laurens Winkel, maakte NS attent op de kleine lettertjes achterop zijn jaarkaart. „Geldig in alle binnenlandse treinen die zijn vermeld in het spoorboekje, met uitzondering van de Thalys”, staat er. Over Fyra geen woord en dus was de toeslag (oplopend tot bijna 20 euro per retour) niet rechtsgeldig, stelde Winkel. NS verwees naar de algemene voorwaarden, die in het spoorboekje staan en waar wel melding wordt gemaakt van een toeslag voor Fyra. Vraag is welk document rechtsgeldig is: de kaart of het spoorboekje.

Na maanden van overleg trof NS onlangs een regeling met Laurens Winkel en werd hem – en een medereiziger – een financiële regeling aangeboden, met vergoeding van de advocatenkosten en restitutie van de betaalde toeslagen, op voorwaarde dat hij zijn mond zou houden. NS wilde namelijk van de nood een deugd maken door de toeslagen voor vaste klanten in te trekken en dit te presenteren als een cadeau.

Ook reizigersvereniging Rover werd in het ‘complot’ betrokken. De bedrijfsjuriste van NS formuleerde de voorwaarden. „Rover zal niet proactief en niet reactief communiceren over de Fyra-kwestie”, schreef zij aan het bestuur van Rover, dat hiermee instemde. Rover kon vanmorgen geen commentaar geven.

Winkel besloot de ‘censuur’ uiteindelijk niet te accepteren. Desgevraagd zegt hij: „Ik ben heel kwaad op NS, ze hebben juridisch geen poot om op te staan.”

Het ‘cadeau aan de reizigers’ gaat door: vanaf 1 april tot 1 september krijgen vaste klanten op Fyra een „toeslag om niet”, die wel formeel moet worden aangevraagd. Voor losse kaartjes blijft de toeslag bestaan.

NS hoopt dat de bezettingsgraad van Fyra, rond 15 procent, zal stijgen door de ‘gratis toeslag’.

Fyra: pagina 3

    • Lolke van der Heide