Eerbetoon aan de onbekende dichter van bekende liedjes

Met een hommage aan tekstdichter Rob Chrispijn opende in Amsterdam het Kleinkunstfestival. „Maar niemand die van jou ooit heeft gehoord”.

„Het was fantastisch”, zei tekstdichter Rob Chrispijn gisteravond, aan het slot van de aan hem gewijde hommage waarmee gisteravond de 23ste editie van het Amsterdams Kleinkunstfestival werd geopend. Vlak daarvoor had Tryntsje Slagman, burgemeester van zijn Drentse woonplaats Vledderveen, hem verteld dat hij was benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Lacherig gokte Chrispijn, toen de burgemeester aan haar toespraakje begon, op het ereburgerschap van zijn dorp. Maar het werd een lintje.

Chrispijn (65) zelf is aanzienlijk minder bekend dan zijn teksten. Hij was chemisch analist, maar trad rond 1970 (aanvankelijk als bediener van de volgspot) in dienst bij Herman van Veen voor wie hij jarenlang tientallen liedjes bleef schrijven. Hun eerste en grootste hit werd Suzanne, de vrije vertaling van een song van Leonard Cohen. Zijn eigen onbekendheid vormde gisteravond, in De Meervaart een weerkerend thema. „Het is altijd de zanger die dan scoort”, dichtte zijn collega Driek van Wissen, „maar niemand die van jou ooit heeft gehoord”. En liedjeszanger Alex Roeka beaamde in een ode aan Chrispijn: „Ik ben een schrijver. En ergens in het volle licht/ zingt een zanger mijn gedicht”.

Een groot aantal zangers trad aan met door Chrispijn geschreven nummers, van Claudia de Breij tot Heddy Lester, van Loekie Knol (Algebra) tot Leoni Jansen en van Angela Groothuizen tot Peter Faber. Hans Dorrestijn besprak Chrispijns eigenaardigheden als collega-vogelaar („Rob loopt met gebogen hoofd door de natuur”). Herman van Veen zong Cirkels („er bestaat geen medicijn / tegen oud of eenzaam zijn”) en reikte Chrispijn het eerste exemplaar uit van de bij Nijgh & Van Ditmar verschenen tekstbundel Nooit zongen vogels harder, „met al die woorden die voor mij zo veel betekenis hebben gekregen”.

Naast het jaarlijkse concours om de Wim Sonneveldprijs omvat het Amsterdams Kleinkunstfestival dit voorjaar ook de speciale theaterproductie Een schitterende jongen, met een nieuw verhaal rondom bestaande kleinkunstliedjes over homoseksualiteit, workshops en de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar.

    • Henk van Gelder