Economie kort

Voorlopig kun je gratis internetten in de trein

AMSTERDAM. Sinds 2004 werd eraan gewerkt en nu is het eindelijk zover. De eerste trein van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met draadloos internet rijdt. „Het heeft zolang geduurd omdat het goed moet zijn, dit werkt ook echt vanaf de introductie”, zei NS-topman Bert Meerstadt. De eerste drie jaar kunnen treinreizigers gratis internetten aan boord van de treinen. Wat er daarna gebeurt, is nog onzeker. „Dat hangt ervan af in welke mate onze klanten het onmisbaar vinden”, aldus Meerstadt. Dat de NS de dienst de eerste jaren gratis kan aanbieden is volgens hem volledig te danken aan een bijdrage van 15 miljoen euro van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. „Zonder die bijdrage hadden we het ook wel gedaan”, aldus Meerstadt. „Maar dan was het niet gratis geweest.” De NS-topman belooft in ieder geval dat de kosten voor het gebruik van het net in de toekomst niet in de prijs van het treinkaartje verwerkt worden. „Als een dienst niet voor iedereen bestemd is zullen we dat nooit doen.” Wellicht komt er een systeem waarbij klanten een kaart kunnen kopen voor het gebruik van internet. Wie denkt dat hij in de trein alles op internet kan doen wat hij normaal ook doet, komt bedrogen uit. Zo is een site als YouTube bijvoorbeeld niet toegankelijk. „Het downloaden van bijvoorbeeld filmpjes kan niet”, zegt directeur Bart Weijermars van T-Mobile, de partner van de NS in deze. „Anders kan het systeem het niet meer aan.” (ANP)

Griekenland geeft staatsobligaties uit

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De Griekse regering heeft gisteren vijf banken aangewezen om een nieuwe staatslening te begeleiden. Het slagen van deze lening en de voorwaarden waaronder de Griekse regering het kapitaal ophaalt, worden gezien als een belangrijke test voor de afspraken die vorige week in Europees verband zijn gemaakt over de Griekse schuldencrisis. Griekenland zal op 20 april de lening met een looptijd van zeven jaar in de markt zetten. In totaal loopt er voor eind mei 23 miljard euro aan staatsschuld af, die opnieuw moet worden gefinancierd. Van de aangekondigde lening werd niet bekendgemaakt wat het beoogde bedrag is dat Griekenland ermee wil ophalen. Wel liet het ministerie van Financiën weten dat de lening de omvang moet krijgen van een zogenoemde ‘benchmark’. Dat impliceert gewoonlijk een omvang van rond 5 miljard euro. Een Griekse tienjaarslening van begin deze maand, die hetzelfde predicaat kreeg, bracht 5 miljard euro binnen. De lening is daarmee slechts een eerste stap om aan de Griekse financieringsbehoefte op de korte termijn te voldoen. De Griekse staatsschuld bedraagt rond de 300 miljard euro.

Hogere beloning ex-baas Beter Bed

Amsterdam, 29 maart. De op 1 maart jongstleden afgetreden topman van Beter Bed, Frans Geelen, heeft zijn totale beloning in 2009 met 56 procent zien stijgen tot 900.250 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. Vooral de variabele beloning steeg flink, van 120.000 euro in 2008 tot 315.000 euro in 2009. Hiermee was de variabele beloning gelijk aan het basissalaris. Voor de nieuwe topman, Ton Anbeek, is de variabele beloning gemaximeerd op 60 procent van het brutojaarsalaris. Financieel directeur Ric van der Woude, die per 1 september vertrok bij Beter Bed, kreeg een totale beloning van 203.438 euro. Zijn variabele beloning was gemaximeerd op 50 procent van het vaste salaris, aldus Beter Bed. Het variabele salaris van de nieuwe financieel directeur, Duncan van Hoeve, is gemaximeerd op 39 procent van het basissalaris. Beter Bed zag de nettowinst in 2009 met 8,1 procent stijgen naar 23,9 miljoen euro. (ANP)